První dojmy v restauraci Oblaca jsou velkolepé. Z výšky 66 metrů se nabízí unikátní panoramatický pohled na Prahu, který je navíc umocněn počasím a denní hodinou. Někdy jsou hosté doslova uprostřed mraků, jindy mohou při romantické snídani pozorovat vycházející slunce a večer se zase kochat pohledem na noční Prahu.

Vše je vidět přímo od stolu, takže se během večeře mnohokrát stává, že se člověk jen tak mimoděk podívá z okna a na dlouhé vteřiny zapomene jíst, fascinován nenapodobitelnou scenérií města.

Božská kombinace

Interiér restaurace, která funguje již dva roky, je elegantní a příjemný, stejně jako profesionální servis. Menu je průřezem mezinárodní a moderní české kuchyně, přičemž šéfkuchař klade důraz na domácí přípravu, takže si vyrábí třeba domácí gnocchi či si udí kachní prsa.

Tip

Při zastávce v moderním baru před nebo po večeři mohou hosté ochutnat také domácí kořeněný rum a domácí medový likér.

Z předkrmů stojí za ochutnání hlavně foie gras připravené jako torchon, což je obvyklá, byť méně známá metoda, kdy jsou foie gras marinovaná, v tomto případě v červeném víně, a pak lehce povařená při nízké teplotě. Šéfkuchař je servíruje s višňovým chutney a želé z portského vína, což nabízí pestré variace rozmanitých chuťových tónů. A v kombinaci se sladkým francouzským vínem Sauternes pak přináší – jak tvrdí samotní Francouzi – gastronomický orgasmus.

Druhým zajímavým předkrmem je mušle svatého Jakuba, která je podávaná v lanýžovém kabátku, tedy s lanýžovým pyré a s hoblinkami letního lanýže, což dává jinak neutrální mušli lehce pikantní a chuťově velmi výrazný projev. Vřele doporučujeme.

Restaurace Oblaca

Z hlavních jídel mohou hosté vyzkoušet domácí pastu, třeba linguine s mořskými plody, kde opět nechybí jakubky, slávky či krevety, což ocení především ženy. Hlavní roli v restauraci Oblaca ovšem hrají skvěle připravená masa, třeba oblíbený hovězí flap steak připravovaný metodou sous vide, tedy ve vakuu při 56 stupních.

Zaujala nás také variace z českého jehněčího, kde pečený jehněčí hřebínek doprovází krk a blanšírovaný brzlík či dokonalý steak z mléčného selátka, které překvapí svou jemnou chutí a křehkou strukturou masa.

Skvělá vína po skleničkách

Při vstupu do restaurace Oblaca si každý host všimne velké moderní vinotéky, která v sobě ukrývá téměř 150 vín z celého světa. Největší chloubou jsou však velká vína starého světa, jako například Chateau Petrus 1997, champagne Dom Pérignon Oenothéque 1996 nebo Champagne Armand de Brignac brut, Chigny les Roses.

Nechybí zde ale zastoupení českých vinařství, jakým je třeba respektovaný Gala nebo Žernoseky. Milovníci vína zcela jistě ocení i jediného zástupce ze Slovinska, kterým je Edi Simčič, Duet Lex 2006.

Velkou výhodou restaurace je profesionální servis sommeliéra roku 2010 Milana Krejčího, který hostům doporučí ideální párování vín s jídly a bez problémů otevře na skleničku většinu z vín, které má k dispozici. Potěší i kreativně zvládnutá nabídka nealka, tedy infuzované vody, do nichž je naložené ovoce či bylinky jako tymián a rozmarýn, drinky pro zdravý životní styl, třeba z ostružin, ananasu či červené řepy, i domácí limonády, například okurková či pampelišková.

V sousedním baru si hosté mohou objednat koktejly, které jim barman namíchá přesně na míru, a to buď podle oblíbených ingrediencí či podle jejich aktuální nálady.

Byznys a firemní klientela ocení reprezentativní prostředí restaurace s možností využití několika dalších prostor včetně One Room hotelu, kde lze připravit tabuli až pro 16 osob. Výhodou je hlídané podzemní i nadzemní parkoviště, které je pro klienty restaurace zdarma.

 

Restaurace Oblaca