Játra ze speciálně vykrmených hus a kachen foie gras, cassoulet z fazolí a různých mas, mušle, hlemýždi, choucroute z kysaného zelí, uzenin a brambor, kohout na víně, žabí stehýnka, lanýže, sýry a další pokrmy tvoří základ francouzské gastronomie v českých restauracích.
Jedna specialita mezi nimi chyběla – lisovaná kachna z města Rouen, kterou teď nabízí restaurace La Gare v centru Prahy.
Její šéfkuchař Roman Dolejš, který vařil i pro hollywoodské hvězdy, Billa Gatese či hokejisty NHL, tu pod názvem Canard á la presse podává kachní prsa se silnou omáčkou a dopečená stehna servíruje s kachní šťávou a čerstvým estragonem.
Opeřenec se připravuje před hostem, kdy číšník krájí z prsíček kachny, která předtím stráví v troubě při 200 stupních jen 15 až 17 minut, tenké plátky masa a polévá je rouenskou omáčkou. Ta je z podušených jater, drobů i kostí, krve a zbytků kachního skeletu, které byly předtím protlačeny sítem speciálně k tomu zkonstruovaného lisu. Tajemstvím přípravy je, že kachničky nejsou usmrceny podříznutím a vykrvácením, kuchají se až po dvou dnech.
"Kovový lis je základem pokrmu, k němuž přispěla náhoda. Když někdy v 18. století vezl farmář kachny na trh, pár se mu jich na spodku vozíku udusilo. Odvezl je domů, upekl a zjistil, že prokrvené maso má lepší chuť," řekl Dolejš. Když prsíčka servíruje, polije je omáčkou, jejímž základem je armagnac a portské víno, silná kachní šťáva s presovanými játry a srdcem, máslo a citron. Ze zbytků kachny vylisuje krev, která omáčku zahustí.
První kachnu v Rouen připravil v roce 1890 slavný kuchař Frederic. Dolejš používá kachny české, časem chce nabízet i ty rouenské, které jsou kříženci divokých s domácími.
"V pařížské restauraci Tour d'Argent k tomu dávají hostům číslovaný certifikát, jakési potvrzení o konzumaci. Kachnu s číslem 380 ochutnal v roce 1890 při cestě do Paříže Edward, princ z Walesu, a tu s číslem 938 451 mnohem později Michail Gorbačov. V roce 2008 jich tam bylo připraveno už přes 1,2 milionu," dodal šéfkuchař. I Pražané obdrží osvědčení a zapíší se do pamětní knihy.
Ještě jako učeň využil Dolejš nabídky odejít na zkušenou do Vídně. Odtud pokračoval do světa – od Švýcarska po Karibik. Vařil na zaoceánské lodi a na soukromém ostrově, v Praze v hotelu Mövenpick či v Corinthii.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist