Potěší neobvyklé „signature“ drinky se zvláštní kombinací chutí – například thajského rumu, citronové trávy, likéru z liči a limetky v koktejlu s názvem Thajsko.
Marinovaná žebírka
Vepřová žebírka 72 hodin marinovaná, grilovaná s palmovým cukrem a glazé z citrónové trávy, servírovaná s okurkou a jarní cibulí 160 korun
Panang Curry s hovězími líčky
Pomalu dušená hovězí líčka vařená ve voňavém, středně pikantním panang kari, původem z Malajsie, podávaná s citrónovým listem, praženými arašídy a s jasmínovou rýží 275 korun
Salát z krevet a avokáda
Domácí salátek z krevet, avokáda, zeleného jablka, červené cibule, kešu oříšků a praženého kokosu, to vše promíchané s domácí chilli pastou “Nam Prik Pow” a zakápnuté limetovou šťávou 165 korun
Pad Thai
Tradiční rýžové nudle “pad thai kai” s kuřecím masem, vajíčkem, tamarindovou omáčkou, pórkem, mrkví, posypané sójovými výhonky, arašídy, sušeným chilli a limetou 175 korun
Thajské restaurace v české metropoli jsou už několik let velmi populární, ale většina z nich nabízí evropskou verzi této asijské kuchyně. Nový podnik na pražské Národní třídě se vydal jinou cestou. Angažoval „thajskou babičku“ Ratanu Phomprasit z Bangkoku, která vařila už v Šípkově legendárním Arzenalu a měla by být zárukou autentické thajské kuchyně.
Vaří se zde podle opravdu vyzkoušených receptů, nepoužívají se žádné glutamáty ani bujónové náhražky (to se ostatně děje často i v samotném Thajsku) a kuchaři si také vyrábějí vlastní kari pasty či thajské dresinky, což je u nás spíše ojedinělé.
Zřejmě největším pokladem místní kuchyně je jedinečné domácí pannang kari, které pro Café Buddha namíchala slavná šéfkuchařka Sofia Smith (v Praze vařila mimo jiné v Sanshu Paula Daye), když spojila thajský a malajský recept. Pannag kari zakápnuté trochou kokosového mléka je středně pálivé a podává se s křehkými, pomalu dušenými líčky a chuťově představuje zřejmě nejlepší a nejlahodnější kari ve městě.
Marinovaný poklad
Thajská kuchyně je pověstná svými výtečnými polévkami (pokud ochutnáte tradiční Tom Yam, připravte se na hodně pálivou verzi, kterou bez problémů zvládne jen každý desátý) a také nejrůznějšími saláty.
Za zkoušku stojí thajská klasika v podobě Papaya salátu, ale ještě oblíbenější je v Café Buddha skvělý salát s avokádem s tygřími krevetami. Nádherně vyladěná kombinace překvapí svou jemností a lahodností.
Kde v Praze můžete ochutnat thajskou kuchyni a kde koupíte suroviny na thajská jídla - čtěte ZDE
Zemřel otec Red Bullu Čaleo Júvitja. Jednomu z nejbohatších Thajců bylo 89 let - čtěte ZDE
Dalším bestsellerem je Pra kung, což jsou blanšírované tygří krevety s domácí thajskou omáčkou a citronovou trávou podávané na lžíci jako „jednohubka“. Pro milovníky jednodušších chuťových kombinací poslouží kuřecí stehýnka marinovaná v kokosu, naopak příznivci rustikálních jídel budou zcela jistě nadšeni z famózních žebírek, marinovaných 72 hodin ve speciálním koření.
Morava nebo Francie
Vinná karta není příliš obsáhlá, ale nabízí celkem hezká vína s výrazným zastoupením Moravy. Z tuzemských vín se k thajské kuchyni hodí třeba minerální vlašský ryzlink od Volaříka či velmi povedený sauvignon od Milana Sůkala z Poddvorova. Exotická jídla také krásně doprovodí chardonnay z chilského vinařství Cono Sur či nádherně svěží a současně minerální chablis Louis Jadot.
Od tohoto prvotřídního burgundského vinaře je v nabídce také Chassagne Montrachet 2009, exklusivní víno s nádhernou citrusovou vůní a dlouhou minerální chutí. Z červených vín můžeme opět vybírat hlavně z Francie, třeba krásné a stylové Bordeaux Reserve Mouton Cadet Graves z ročníku 2010. Skvělým doprovodem k thajským jídlům je ovšem i populární thajské pivo Singha.
Podívejte se na oblíbené ingredience majitele Café Buddha Štěpána Návrata:
Café Buddha
Byznys a firemní klientela ocení vzdušné designové prostředí i příjemný personál (cizinci ocení služby rodilého anglického mluvčího), který perfektně poradí s výběrem vhodného thajského jídla – zvlášť s ohledem na požadovanou pálivost.
Rozhovor s šéfkuchařkou: Ratana Phomprasit
Co by dobrý šéfkuchař nikdy neudělal?
Nevydal by jídlo, které by neochutnal a za kterým si stoprocentně nestojí.
Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
Těch je spousta, ale thajský salátek Som Tum se sušenými krevetami je pro mě jako svíčková se čtyřmi pro Čechy.
Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace?
S lítostí musím konstatovat, že pražské restaurace obecně jsou stále v hrozném stavu. Osobně mám velmi ráda restauraci V Zátiší, kde oběd či večeře nabízejí opravdu krásný kulinářský zážitek.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.