Kdyby mělo litevskou kuchyni charakterizovat jedno slovo, bylo by to asi "sytá". Základ gastronomie tohoto pobaltského státu tvoří krmě, které je radno spláchnout půl litrem piva nebo nějakým místním digestivem.

Asi nejslavnější specialitou jsou cepelinai: obří plněné bramborové knedlíky přelité smetanou a posypané škvarky, která má obsah tuku někde kolem padesáti procent. Propracovat se od jedné patky knedlíku (připomínajícího tvarem slavnou vzducholoď) ke druhé je úkol hodný dřevorubce po šichtě.

Pamatuji si, že když přede mnou poprvé přistál cepelín na talíři, seděli jsme v hospůdce kousek nad centrem Kaunasu. Jakmile číšník přinesl objednané, poznala jsem pocit vůči jídlu dosud nepoznaný: respekt.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se