Ideální využití pro švestky jsou pro Radka Davida, šéfkuchaře restaurací La Veranda v Praze a Babiččina zahrada v Průhonicích, buchty a koláče. Ne že by se nedaly využít i jinak. "Švestková černá omáčka se vaří ke zvěřině, dokonce i ke kaprovi. Na slano to ale není moje oblíbené ovoce," říká.
Přesto pro všechny, kdo si chtějí užít sezonu švestek, připravil nejen sladký, ale i slaný recept. Do švestkové směsi, kterou plní kuřecí prsa, ale doporučuje smíchat švestky čerstvé a sušené, ideálně z vlastních zásob. Chuť je pak intenzivnější, stejně jako je intenzivní i chuť sušených švestek. A jeho rada pro nákup? Dá si pozor na nedozrálé plody. Ano, ve skladech dovedou u podtržených švestek dotáhnout barvu. Bez sluníčka už ale nezesládnou, a to je zvlášť u sušených švestek podle Radka Davida hodně znát.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.