Bez dobré rýže není sushi. Podmínkou ale je, že to bude rýže, která se k přípravě této japonské speciality hodí. Zapomeňte na jakoukoli dlouhozrnnou variantu, která je nejčastější (a obvykle i jedinou) komoditou českých obchodů. Chybí jí základní vlastnosti, které jsou pro sushi důležité.

Ze zhruba 2000 různých kultivarů rýže se na sushi dají s dobrým svědomím použít jen krátkozrnné varianty, ideálně s rodokmenem sahajícím až na japonské ostrovy. Záměrně píšeme s rodokmenem, protože svou nejkvalitnější rýži Japonci do světa příliš nevyvážejí – sami jí mají málo.

Zbývá vám ještě 80 % článku
Předplatné za 30 Kč
  • První 2 měsíce za 30 Kč měsíčně, poté za 159 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
Máte již předplatné?
Přihlásit se