Čím to je, že nám dobré jídlo dělá dobře na duši? Odpověď na tuto otázku zaměstnává vědce už celá desetiletí. Jak přesně vnímáme pokrm? A jak naše smysly skládají dohromady libé, či nelibé pocity, které při jídle máme?

K tomu, abyste mohli vnímat složitou sekvenci vjemů, které se spustí na jazyku, není třeba složitých přístrojů. Stačí si ukousnout z tabulky čokolády. Tabulka praskne, úlomek se dotkne jazyka a začne se rozpouštět. V tu chvíli se po jazyku rozlije vjem sladkosti i krémovosti, které nutí ústa polykat, všechny chuťové receptory jsou okamžitě v plné pohotovosti. „Jde o jeden z nejkomplikovanějších procesů, které probíhají v lidském mozku,“ řekl pro Guardian profesor Barry Smith z Centra pro studium smyslů London University.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se