Americký foodkritik Alexander Lobrano žije v devátém pařížském okrsku a právě tady, nedaleko Saint Germain de Prés, jsme se potkali. První půlhodinu jsme trochu paradoxně vůbec nemluvili o jídle, ale o finanční krizi. Nakonec jsme si objednali jídlo a diskuse se i díky voňavému telecímu postupně přesunula k chutnějším tématům, než je evropská fiskální politika.
Je krize cítit v pařížských restauracích?
Na první pohled ne. Zasáhla spíš noční život – nechodí se do klubů či barů. Restaurace přebraly jejich sociální roli. Lidé mají v tomhle městě hodně malé byty, takže se prostě musí chodit socializovat ven. Návštěvnost restaurací i díky tomu neklesá, ovšem je tu znát značný pokles kvality. Restaurace cítí silnou poptávku po ještě nižších cenách a to je tlačí ke snižování kvality. V kuchyních se vaří mnohem méně než dříve, skutečné jídlo vytlačují průmyslové polotovary a děje se tak ve velkém.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.