České dráhy napodobují konkurenci v gastronomických službách. Od 4. února si cestující v Pendolinech budou moci nechat donést jídlo z bistrovozu přímo ke svému sedadlu, uvedl dnes dopravce v tiskové zprávě. Roznáškovou službu bude poskytovat firma JLV, která pro národního dopravce provozuje jídelní vozy, nebude si za ni účtovat poplatky nad cenu roznášeného jídla.
Ve zkušebním provozu nabízí smažený kuřecí řízek, guláš nebo svíčkovou za 139 korun včetně nápoje. Dále například sladké menu sestávající z kávy a dortu za 70 korun, nebo menu s tortillou za 79 korun.
"Vycházíme tak vstříc lidem, kteří jsou nuceni cestovat s velkými zavazadly a mají obavu je opustit. Ale stále pro ně zůstane v provozu také minibar," uvedl ředitel pro obchod a marketing JLV Jan Valeš. Jídlo si cestující mohou objednat z mobilního telefonu, tabletu nebo přenosného PC, kterým se připojí k palubnímu portálu. Tím je zatím vybavené pouze Pendolino. Až se online služby rozšíří i do ostatních dálkových vlaků, budou JLV službu poskytovat i tam, dodal Valeš.
Koncept restaurace Lokál míří i na okraj Prahy. Z Kunratic povede cesta do regionů - čtěte ZDE
EKONOM: Průvodce restauracemi, kam můžete bez obav pozvat obchodního partnera - čtěte ZDE
Roznášení pokrmů přímo k sedadlům cestujících, na které se omezují gastronomické služby obou největších konkurentů Českých drah, je do jisté míry jediným možným východiskem. Jak vlaky Leo Expressu tak i RegioJetu totiž nedisponují dostatečným zázemím pro přípravu teplých pokrmů a nemají speciální jídelní vůz. Podle odhadů RegioJetu je ale roznáška ekonomicky výhodnější. Dopravce tak prý za občerstvení utrží pětkrát tolik, než kdyby měl klasický jídelní vůz.
Ceny hlavních jídel roznášených na místo se prakticky neliší od cen v klasických jídelních vozech, kterými jsou vybavené některé expresy Českých drah. Hlavní jídla stojí od 125 korun a pivo si v jídelním voze cestující koupí za 29 korun. Nabídku v jídelních vozech Českých drah sestavují zástupci z Československého svazu kuchařů. Pro zimní nabídku připravili například zakarpatský boršč, pečená vepřová žebra, kuřecí stehno a šťouchané brambory nebo plněný ovocný knedlík.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist