Citrus, který vydrží drsné podmínky panující v Tibetu, je zřejmě hybridem mandarinky, kterou jeho plody připomínají i velikostí. Spíše než v souvislosti s Koreí nebo Tibetem, kde roste divoce už tisíce let, si jej dnes ale spojujeme s japonskou kuchyní.
V Japonsku se používá hlavně výjimečně vonná kůra. Přidává se až v konečné fázi přípravy do polévek, salátů a dušených pokrmů. Například sladké bílé miso ochucené yuzu je oblíbený dresink na aemono, pokrm ze zeleniny, plodů moře a tofu. Známá dipová omáčka ponzu se připravuje pro změnu ze šťávy tohoto plodu nebo z kyselých zelených plodů citrusu sudači (Citrus sudachi) a citrusu kabosu (Citrus sphaerocarpa).
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.