Tehdy se totiž v Hořicích podle legendy zotavoval z útrap zimního tažení do Ruska sám šéfkuchař císaře Napoleona. Z vděčnosti za laskavou péči tu prý na oplátku nechal recept na oblíbenou pochoutku francouzského dvora, trubičku stáčenou z jemné oplatky.
Paní Líčková, která se v tomto krásném příběhu o těžce nemocného Francouze starala, prý podle jeho receptu pekla nejen pro vlastní rodinu, ale i pro známé a sousedy, a recept si předvídavě nechala pro sebe. Její dcera na něm pak postavila své živobytí – začala péct trubičky na prodej, obcházela s nimi sousedy a prodávala je dům od domu. Brzy ji a její matku po městě všichni znali jako trubičkové báby.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.