Pořízení domácí pekárny je ideální způsob, jak získat nezávislost na kupovaném pečivu ze zmrazených polotovarů. Test ukázal, že kvalitní přístroj vůbec nemusí být drahý.
Tím, o co jde především, je pochopitelně chléb, jeho kvalita proto byla pro test základní. Každá pekárna pekla tři druhy. Světlý, tmavý a slunečnicový chléb (typologicky speciální chléb se semínky) se pekl podle receptů, které výrobce dodal spolu s přístrojem.
Pokaždé trochu jinak upečený
Každý z nich se pekl třikrát, při pochybnostech i vícekrát. Hodnotitelé pak posuzovali celkový vzhled bochníku, barvu a vzhled kůrky z vnější i vnitřní strany, hustotu a rovnoměrnost střídy, ale také to, zda hnětací hák pekárny zůstal zapečený v chlebu nebo na svém místě v pekárně.
Cílem byl samozřejmě rovnoměrně propečený, přiměřeně klenutý nepopraskaný chléb z dobře promísené směsi, který vykazoval minimální vzhledové vady. Testující se zaměřili i na chuť a vůni, abychom mohli vyloučit případné nedostatky.
Sonda do nitra čajového sáčku. Ve kterém z nich je čajový prach a kde jsou pesticidy? - čtěte ZDE
Od srpna budete vědět, zda kupujete čerstvé, nebo rozmrazené pečivo. K čemu je to dobré? - čtěte ZDE
Důležité je poznamenat, že u domácí pekárny nelze očekávat příliš stejnorodé výsledky. I u těch nejlepších modelů se kvalita a vzhled bochníků v každém kole pečení lišily, tu k lepšímu, tu k horšímu. Chlebové těsto je zkrátka živý organismus a jako takový je nevyzpytatelný.
Domácí pekárny
Pozor, pálí!
Větší rozdíly test odhalil u návodů k použití přístroje a s ním dodávaných pomůcek. U některých přístrojů je zase bochník doslova uvězněn v pečicí nádobě. Ta má přitom nepřilnavý, většinou teflonový povrch, který se snadno poškodí kovovými nástroji.
TEST: Třetina testovaných pstruhů měla v těle látky ze zakázaných léčiv - čtěte ZDE
Jak nebezpečné jsou zakázané látky v tělech pstruhů pro člověka? - čtěte ZDE
TEST: Jsou oříškové čokolády plné nebezpečných mykotoxinů? - čtěte ZDE
Možnost mytí v myčce zatím není u domácích pekáren příliš rozšířená. Pochopitelně i proto, že po pečení stačí vytřít nádobu vlhkou houbičkou. Ale na druhou stranu, proč ne? Z testovaných ji nabízí pouze pekárna Sencor.
Další parametr, kterému se při výběru nového přístroje vyplatí věnovat pozornost, je zahřívání pláště. U všech je sice izolovaný, průměrně se ale ohřeje na více než 70 °C. Opatrnost je tedy na místě, zejména máte-li zvídavé děti.
TEST: Domácí pekárny umí péct, body ztrácejí za méně funkční design[r1]
Většina dokáže upéct kvalitní chleba, a to bez ohledu na cenu. Některé domácí pekárny se obtížně ovládají, u dalších vybavení nelze mýt v myčce. Podívejte se, co o domácích pekárnách zjistil časopis dTest.
Pořízení domácí pekárny je ideální způsob, jak získat nezávislost na kupovaném pečivu ze zmrazených polotovarů. Test ukázal, že kvalitní přístroj vůbec nemusí být drahý.
Tím, o co jde především, je pochopitelně chléb, jeho kvalita proto byla pro test základní. Každá pekárna pekla tři druhy. Světlý, tmavý a slunečnicový chléb (typologicky speciální chléb se semínky) se pekl podle receptů, které výrobce dodal spolu s přístrojem.
Pokaždé trochu jinak upečený
Každý z nich se pekl třikrát, při pochybnostech i vícekrát. Hodnotitelé pak posuzovali celkový vzhled bochníku, barvu a vzhled kůrky z vnější i vnitřní strany, hustotu a rovnoměrnost střídy, ale také to, zda hnětací hák pekárny zůstal zapečený v chlebu nebo na svém místě v pekárně.
Cílem byl samozřejmě rovnoměrně propečený, přiměřeně klenutý nepopraskaný chléb z dobře promísené směsi, který vykazoval minimální vzhledové vady. Testující se zaměřili i na chuť a vůni, abychom mohli vyloučit případné nedostatky.
Důležité je poznamenat, že u domácí pekárny nelze očekávat příliš stejnorodé výsledky. I u těch nejlepších modelů se kvalita a vzhled bochníků v každém kole pečení lišily, tu k lepšímu, tu k horšímu. Chlebové těsto je zkrátka živý organismus a jako takový je nevyzpytatelný.
Pozor, pálí!
Větší rozdíly test odhalil u návodů k použití přístroje a s ním dodávaných pomůcek. U některých přístrojů je zase bochník doslova uvězněn v pečicí nádobě. Ta má přitom nepřilnavý, většinou teflonový povrch, který se snadno poškodí kovovými nástroji.
Možnost mytí v myčce zatím není u domácích pekáren příliš rozšířená. Pochopitelně i proto, že po pečení stačí vytřít nádobu vlhkou houbičkou. Ale na druhou stranu, proč ne? Z testovaných ji nabízí pouze pekárna Sencor.
Další parametr, kterému se při výběru nového přístroje vyplatí věnovat pozornost, je zahřívání pláště. U všech je sice izolovaný, průměrně se ale ohřeje na více než 70 °C. Opatrnost je tedy na místě, zejména máte-li zvídavé děti.
[r1]Design jsme nehodnotili a u výrobků ani nikdy nehodnotíme!!! Hodnotíme obsluhu…
Domácí pekárny
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist