Chmel do české a moravské krajiny patří odjakživa. Na chmelnicích (hlavně klášterních), kde jej kvůli lepší úrodě podpíraly tyče, se tu pěstoval už ve 12. století. Výjimečnou pověst měl už v raném středověku, kdy se prokazatelně vyvážel až do Hamburku na takzvané Forum humili.

Chmel se tehdy pěstoval vlastně všude, právě tolik, kolik ho místní sládek potřeboval. Ale postupně se chmelnice soustředily v těch krajích, kde se na nich rodil výjimečně aromatický a hořký produkt – do okolí Žatce, Loun, Rakovníka a Úštěka a na Moravě na Tršicko.

Zbývá vám ještě 90 % článku
Předplatné za 30 Kč
  • První 2 měsíce za 30 Kč měsíčně, poté za 159 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
Máte již předplatné?
Přihlásit se