Cherry rajčátka se stala módní záležitostí až na konci 20. století a proto není divu, že bývají nesprávně považována za nově vyšlechtěnou odrůdu. Tyto drobné plody (Lycopersicon esculentum) se však pěstovaly ve Střední Americe už v dobách aztécké civilizace, dávno před tím, než je španělští dobyvatelé přivezli do Evropy.

Stejně jako ostatní druhy rajčat, i tato odrůda se pravděpodobně vyvinula ze svých divokých peruánských předků.

Rajčata se zpočátku u gurmánů Starého světa netěšila nijak velké oblibě, některým z nich dokonce připomínala jedovaté plody, ale koncem 19. století se již cherry rajčátek pěstovalo mnoho odrůd. Kultivary vyšlechtěné v poslední době obvykle vycházejí vstříc požadavkům maloobchodníků. Mají silnější slupku a dají se déle skladovat.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se