Tipněte si: Jaké domácí ovoce musejí pěstitelé nejvíce chránit proti různým chorobám? Paradoxně to, které považujeme za nejběžnější a také typicky české – jablka.

„Běžný průměr chemických postřiků ve vegetaci za rok je okolo 15 až 20 postřiků, v systému intenzivního pěstování okolo deseti za rok,“ říká profesor František Kocourek z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze – Ruzyni.

Chemické ošetření má svůj důvod. Mykotoxiny, které produkuje řada hub napadajících jablka i jiné ovoce, mohou být pro člověka nebezpečné. Znamená to, že se jeden jed nahradí jiným? Miroslav Lánský, který se problematice houbových chorob věnuje ve Výzkumném a šlechtitelského ústavu ovocnářském Holovousy, soudí, že nikoli: „Mykotoxiny jsou nebezpečnější než přípravky, které se používají proti nim.“

Jak vybírat jablka, která nejsou nakažena nebepečnými plísněmi a nejsou plná chemie?

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.