Tipněte si: Jaké domácí ovoce musejí pěstitelé nejvíce chránit proti různým chorobám? Paradoxně to, které považujeme za nejběžnější a také typicky české – jablka.
„Běžný průměr chemických postřiků ve vegetaci za rok je okolo 15 až 20 postřiků, v systému intenzivního pěstování okolo deseti za rok,“ říká profesor František Kocourek z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze – Ruzyni.
Chemické ošetření má svůj důvod. Mykotoxiny, které produkuje řada hub napadajících jablka i jiné ovoce, mohou být pro člověka nebezpečné. Znamená to, že se jeden jed nahradí jiným? Miroslav Lánský, který se problematice houbových chorob věnuje ve Výzkumném a šlechtitelského ústavu ovocnářském Holovousy, soudí, že nikoli: „Mykotoxiny jsou nebezpečnější než přípravky, které se používají proti nim.“
Jak vybírat jablka, která nejsou nakažena nebepečnými plísněmi a nejsou plná chemie?
Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!
Máte již předplatné? Přihlaste se.
Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.
Nákup jednoho článku
Zadejte e-mailovou adresu
Zadejte e-mailovou adresu. Zadaná e-mailová adresa je ve špatném formátu.
Máte již účet? Přihlaste se.
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.
Přihlaste se
Zdá se, že už se známe
Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.
Nemáte ještě účet? Zpět na zadání e-mailu »
Jste přihlášen jako
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.