Tipněte si: Jaké domácí ovoce musejí pěstitelé nejvíce chránit proti různým chorobám? Paradoxně to, které považujeme za nejběžnější a také typicky české – jablka.
„Běžný průměr chemických postřiků ve vegetaci za rok je okolo 15 až 20 postřiků, v systému intenzivního pěstování okolo deseti za rok,“ říká profesor František Kocourek z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze – Ruzyni.
Chemické ošetření má svůj důvod. Mykotoxiny, které produkuje řada hub napadajících jablka i jiné ovoce, mohou být pro člověka nebezpečné. Znamená to, že se jeden jed nahradí jiným? Miroslav Lánský, který se problematice houbových chorob věnuje ve Výzkumném a šlechtitelského ústavu ovocnářském Holovousy, soudí, že nikoli: „Mykotoxiny jsou nebezpečnější než přípravky, které se používají proti nim.“
Jak vybírat jablka, která nejsou nakažena nebepečnými plísněmi a nejsou plná chemie?
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.