Tipněte si: Jaké domácí ovoce musejí pěstitelé nejvíce chránit proti různým chorobám? Paradoxně to, které považujeme za nejběžnější a také typicky české – jablka.

„Běžný průměr chemických postřiků ve vegetaci za rok je okolo 15 až 20 postřiků, v systému intenzivního pěstování okolo deseti za rok,“ říká profesor František Kocourek z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze – Ruzyni.

Chemické ošetření má svůj důvod. Mykotoxiny, které produkuje řada hub napadajících jablka i jiné ovoce, mohou být pro člověka nebezpečné. Znamená to, že se jeden jed nahradí jiným? Miroslav Lánský, který se problematice houbových chorob věnuje ve Výzkumném a šlechtitelského ústavu ovocnářském Holovousy, soudí, že nikoli: „Mykotoxiny jsou nebezpečnější než přípravky, které se používají proti nim.“

Jak vybírat jablka, která nejsou nakažena nebepečnými plísněmi a nejsou plná chemie?

Zbývá vám ještě 90 % článku
Předplatné za 30 Kč
  • První 2 měsíce za 30 Kč měsíčně, poté za 179 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se