1. Reklamujte jídlo a pití ihned.
Stěžovat si na chuť nebo množství naservírovaného jídla až při placení účtu je k ničemu. Právo na reklamaci zaniká, pokud jej neuplatníte okamžitě.
2. Zvažte si to, změřte si to.
Každá restaurace by měla bez problémů poskytnout kalibrovanou sklenku (s ryskou) na přeměření správné míry a také by měla mít k dispozici kalibrované váhy, na nichž můžete ověřit, zda například hmotnost stejku odpovídá údajům v jídelním lístku (hmotnost v něm musí být vždy uvedena). Na vyžádání pak musí tyto váhy poskytnout.
V jídelním lístku je sice uvedena váha syrového masa, uvěřit kuchaři, že se stejk při grilování smrskl více než o polovinu, ale není host povinen. Zákon na to pamatuje tím, že určuje, jak velká ztráta hmotnosti je při tepelné úpravě ještě přijatelná.
3. Půl hodiny a dost.
Ze zákona má restaurace povinnost poskytnout objednané jídlo nejen v přiměřené kvalitě, ale také bez zbytečných prostojů. Není-li v jídelním lístku uvedeno jinak, nebo pokud na to číšník nejpozději při přijetí objednávky neupozorní, čekání delší než půl hodiny může host chápat jako porušení smlouvy a objednávku bez náhrady zrušit.
4. Co je psáno, to je dáno.
Platí to pro cenu v jídelním lístku, kterou číšník nemůže bez upozornění změnit třeba proto, protože jim došly jejich standardní štouchané brambory a tak vám k pstruhovi naservírovali dražší nové brambory s bylinkami. Za součást své smlouvy s restaurací považujte také všechny informace z tabule nebo dveří. Pokud například restaurace má na dveřích uvedeno, že u nich lze platit kartou, pak to platí, i kdybyste kartou chtěli zaplatit malé pivo za 18 korun.
5. Spropitné je odměna, ne povinnost.
Zvykem je spropitné ve výši kolem 10 procent útraty, spíše než o platbu za služby by se ale mělo považovat za dar. Host jím vyjadřuje svou spokojenost (nebo také nespokojenost) se službami, žádný nárok na něj personál nemá.
6. Nenechte se diskriminovat.
Restaurace má povinnost poskytnout služby podle jídelního lístku bez ohledu na to, kdo je hostem nebo jaké služby si objedná. Odmítnout obsloužit hosta kvůli jeho národnosti, věku nebo třeba proto, že přijde do restaurace s malými dětmi, chápe zákon na ochranu spotřebitele jako diskriminaci a Česká obchodní inspekce za takový přístup restauraci potrestá.
7. Objednávka platí.
Pokud servírované jídlo neodpovídá objednávce (obsahuje jiné suroviny, vypadá jinak než na obrázku, neodpovídá tomu, co se dá podle názvu očekávat), host má právo jej odmítnout a žádat buď nápravu, nebo objednávku bez náhrady zrušit a odejít bez placení.
Právo žádat nápravu máte vždy, pokud má jídlo jakoukoli vadu - například pokud vám číšník naservíruje studenou polévku, měl by ji na vyžádání bez námitek odnést a buď nechat ohřát, nebo přinést novou, která bude bez této vady.
8. Plaťte jen za to, co jste si objednali.
"Zákon na ochranu spotřebitele výslovně zakazuje vzbuzovat zdání, že v ceně objednané služby jsou zahrnuty výrobky nebo služby, za které se ve skutečnosti platí zvlášť," říká Gerta Mazalová ze Sdružení na ochranu spotřebitele. Může se to týkat situace, kdy personál restaurace neinformuje hosta o účtování nadváhy u ryb nebo když přinese spolu s objednaným jídlem na stůl pečivo či dochucovadla, aniž by si o ně host řekl a aniž by ho upozornil, že se za ně platí zvlášť.
9. Za odložené věci neručíme? Omyl.
Odloží-li host své vršky na věšák, restaurace odpovídá nejen za ně, ale i za obsah jejich kapes. Škodu musí nahradit, a to až do výše 5000 korun.
10. Nebojte se stěžovat si.
Peníze za špatné služby vám to sice nevrátí, může to ale od zklamání uchránit spoustu dalších lidí. Navíc - i pomsta může chutnat sladce.
Většina státních institucí, které mají kontrolu činností restaurací v popisu práce, reaguje na stížnosti nespokojených hostů poměrně rychle a také vás o svých zjištěních budou informovat.
Patří k nim Česká obchodní inspekce (v její kompetenci jsou míry a váhy pokrmů nebo problematika diskriminace v restaracích), místní hygienické stanice (řeší případy onemocnění kvůli zkaženému nebo špatně připravenému jídlu), místně příslušný živnostenský odbor (uděluje provozovateli restaurace živnostenské oprávnění a má také kontrolovat, zda poskytuje služby v souladu s jeho podmínkami) a případně i Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Postih má většinou podobu pokuty. Ta se obvykle pohybuje v tisících až desetitisících. Především v případě, že restarace ohrozila zdraví svých hostů, ale může být podstatně vyšší, součástí postihu může být také zastavení provozu restarace.
Začala sezona ústřic. Kam na ně v Praze zajít? - čtěte ZDE
Jak prodloužit život otevřené láhvi vína? Poradí vám sommeliér Jakub Král - čtěte ZDE
Borůvkový cheesecake má na Facebooku 66 tisíc příznivců - čtěte ZDE
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.