Otevření první lahve mladého vína je událost, kterou Francouzi na rozdíl od Čechů netráví na koštech pod širým nebem. O půlnoci ze středy na třetí listopadový čtvrtek mají restaurace zvláště v kraji Beaujolais plno. "Restaurace je rezervovaná. Na hosty tu čeká občerstvení podávané většinou formou studeného bufetu," říká Vladimír Honzák, šéfkuchař pražské restaurace La Gare.

Hosté kteří si v restauraci rezervují místo, si zároveň platí neomezenou konzumaci - a k tomu většinou první láhev mladého beaujolais: "Restaurace přímo v kraji Beaujolais bývají plné. Ty nejvyhlášenější mívají rezervace na rok dopředu."

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se