Keříky stojí uvnitř skleníků, jeden za druhým v bělostných nádobkách, ke každé vedou hadičky s výživou, tak jako k lůžkům na jednotce intenzivní péče. Každou řádku obsluhuje také obrovské potrubí, jímž se rostliny ohřívají a chladí, a také velké lampy, které jim dodávají světlo. Okna zůstávají zavřená. To aby se uvnitř udržela zvýšená hladina CO2 – kysličník uhličitý podporuje fotosyntézu a tedy růst co největších rajčat, která tu právě kontrolují muži v bílých pláštích a s čepičkou jako v nějakém chemickém provozu. "Natuurlijk!" "Přírodní!" říká k tomu velmi nepřirozený hlas. To celé je totiž propagační video firmy Prominent.

Prominent je sdružení pěstitelů v okrese Westland na pobřeží Nizozemska. Pěstují tu rajčata a jejich balírna jich zabalí každý rok do různých krabiček a igelitových fólií 40 milionů kilogramů. Skoro 26 milionů nablýskaných nizozemských rajčat z této a dalších "továren" putují každý rok do Česka, protože Nizozemsko je náš největší dodavatel. Ovšem při pohledu na skleníky, kde vznikají, je celkem jasné, proč jsou nizozemská rajčata, jaká jsou. Krásná, nablýskaná, ale také bez jakékoli osobité vůně a chuti.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se