Poslední stanovisko EFSA z roku 2011 nepotvrdilo, že by konzumace potravin obsahujících aspartam představovala zdravotní riziko. "Je však vhodné, aby se spotřebitelé řídili doporučeným deklarovaným dávkováním, které zajišťuje, aby nebyl překročen přijatelný denní příjem," napsala Kateřina Pavelková.

Pavelková také uvedla, že prodejci potravin nemají povinnost uvádět složení výrobku při prodeji nebalených potravin. "Prodejce potraviny však musí mít tyto údaje k dispozici. Dle našich zkušeností je postoj většiny prodejců vsřícný a na vyžádání spotřebitele zpravidla poskytují podrobnější informace o složení nebalených potravin," říká Pavelková.

 

 

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Jindřich
Hezký den, musím říct, že mne poděsilo, co všechno výrobci do jídla dávají. Jak mám já, jako spotřebitel, poznat, co mi škodí a co ne? Kontroluje vaše inspekce používání přísada a jste schopni garantovat, že jsou bezpečné? děkuji Jindřich Opletal
Dobrý den, pane Opletale, u každé přídatné látky, která je zařazena na seznam povolených aditiv, musí být posouzena její bezpečnost z pohledu dlouhodobého příjmu. Zvažováno je i riziko, které by mohla přídatná látky představovat pro citlivé skupiny spotřebitelů (např. děti, těhotné ženy atd.). Bezpečnost přídatných látek je posuzována Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Na základě stanovisek EFSA jsou následně stanoveny povolené přídatné látky a rovněž limitní hodnoty pro jejich obsah v potravinách. SZPI věnuje problematice přídatných látek velkou pozornost. Kontroly SZPI se zaměřují na to, zda potraviny neobsahují přídatné látky, které nejsou v ES povoleny, zda nejsou přídatné látky obsaženy v určitých skupinách potravin, kde jejich použití právní předpisy omezují. Prověřováno je rovněž, zda nebyly překročeny nejvyšší stanovená přípustná množství. Tyto kontrolní akce jsou prováděny v rámci běžné kontroly, při tématicky zaměřených kontrolních akcí a v neposlední řadě také při kontrole dovozu, při které se např. prověřuje, zda dovážené potraviny neobsahují nepovolená sudanová barviva. Zásilky nevyhovujících potravin jsou při kontrole dovozu zadrženy ještě před tím než se mohou dostat na trh a tedy i ke spotřebiteli. Kateřina Pavelková
Kateřina Pavelková
Adéla
Dobrý den, kam si myslíte, že spěje budoucnost konzumu potravin? Myslíte, že za pár (desítek) let už budeme jíst jen nepřírodní (tím myslím nepřírodně nerostoucí :-)) výrobky? Momentálně je téměř samozřejmou věcí, že čím méně přírodních látek, tím méně zdravé. (Cena na úkor kvality) Myslíte si, že se dostaneme do fáze, kdy nepřírodní produkty budou dokonce více zdravé, než ty přírodní? Proč to ještě nikoho nenapadlo? :-)
Jan Musil
Dobrý den, existuje vůbec nějaký obchod - myslím obchod. řetězec, kde bych si mohl koupit třeba chleba bez přidaných vůní, chutí..? A podle čeho mám vybírat? Děkuji
Dobrý den, nabídka potravin na trhu zahrnuje i produkty, které deklarují, že při jejich výrobě nebyly použity určité nebo žádné přídatné látky. Na trhu jsou dodtupné i bio-potraviny, při jejichž výrobě je povolena pouze úzká skupina přídatných látek. Spotřebitel má možnost volby a může se dle údajů deklarovaných na obale rozhodnout, jaký výrobek upřednostní. Děkuji za možnost odpovídat na Vaše dotazy a přeji Vám hezké páteční odpoledne Kateřina Pavelková
Kateřina Pavelková
Martin
Povězte mi prosím proč některé Supermarkety tvrdí jak jsou u nich uzeniny a ostatní zdravé přitom je to vše plné snad nejhoršího éčka E621. Dík za odpověď. Martin
stanik
Dobry den.Jsem už člověk jež něco pamatuje.Proč v dnešni době nejpoživanějši potravina-chleb naš vezdejši,se tolik pohoršil.Pamatuji chleba Vejrařku nebo Šumavu,těm se dnešni chleba v žadnem připadě nevyrovna,a je lhostejno zda se jedna o vyrobek velke pekarny nebo soukrome male s španělsko nebo italskou peci,kde tento chleb opravdu nelze vyrobit,ale ty velke pekarny by se neměly vzdavat vyrobku ktere sice zde byly již za minuleho režimu ale byly k jidlu.Nevracejme se k potravinam z doby protektoratu kdy se vařilo z nahražek,nejsme ve valečnem stavu.Děkuji
Martin
Co ma tedy dela spotrebitel odkazany na nabidku super/hypermarketu, ktery se kvuli slozitosti nevyzna v nazvech prisad? Je nejaka jednoducha cesta? Mam pocit, ze se uz neda verit nicemu.
Dobrý den, každá přídatná látka obsažená v potravině musí být uvedena ve složení , přičemž se uvádí název přídatné látky nebo číselný kód E, podle kterého je možné přídatnou látku dohledat. Uvedena musí být rovněž kategorie přídatné látky dle její funkce v potravině. Seznam číselných kódů povolených přídatných látek je zveřejněn také na webových stránkách SZPI. Kateřina Pavelková
Kateřina Pavelková
Ing Hahn
Dobrý den.Není to možné zakázat nebo aspoň silně omezit? Vždyť budeme za nedlouho jíst víc přísad než potravin!
Tetra pack
Hezký podzimní den, je pravda, že se mléko obalech Tetrapack běžně po uplynutí expirace pětkrát opětovně ohřívá a dává do prodeje? Na Inetu o tom koluje článek.
Petr
Mám dotaz na sladidlo aspartam - internet je plný informací o velké škodlivosti tohoto sladidla - osobně ho používám více jak 10 let a žádné problémy z jeho používání nemám. Je tedy aspartam škodlivý? A pokud ano, proč je tedy povolený a používá se tedy v tolika výrobcích? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) věnuje problematice bezpečnosti aspatamu velkou pozornost.V návaznosti na nové studie o potencionálních nežádoucích účincích této látky na zdraví úřad v minulosti několikrát provedl znovuposouzení bezpečnosti této přídatné látky. Poslední stanovisko EFSA z roku 2011 nepotvrdilo, že by konzumace potravin obsahujících aspartam představovala zdravotní riziko. Je však vhodné, aby se spotřebitelé řídily doporučeným deklarovaným dávkováním, které zajišťuje , aby nebyl překročen přijatelný denní příjem. Kateřina Pavelková
Kateřina Pavelková
andrej bednárb
Vážená paní Pavelková. kolují již několik let zaručené zprávy, že západní evropští výrobci potravin produkují výrobky pro východ a pro západ, přičemž východní destinace jsou kvalitativně znevýhodněny proti jejich tuzemsku. Jaká je Vaše zkušenost resp. názor na tutu problematiku. Díky a s pozdravem AB
Radovan
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak má spotřebitel zjistit obsah přídavných látek u nebalených potravin (pečivo, zákusky, uzenina, saláty ap.) Proč se u nebalených potravin narozdíl od balených spotřebitel nedozví vůbec nic a jaké jsou možnosti zlepšení v této oblasti? Děkuji Radovan
Dobrý den, platné právní předpisy ES stanovují při nabídce nebalených potravin uvádět pouze omezený počet povinných údajů. Úďaje o složení nepatří při prodeji nebalených potravin mezi povinnné údaje. Prodejce potraviny však musí mít tyto údaje k dispozici. Dle našich zkušeností je postoj většiny prodejců vsřícný a na vyžádání spotřebitele zpravidla poskytují podrobnější informace o složení nebalených potravin. Kateřina Pavelková
Kateřina Pavelková
Celiak
Dobrý den, mám celiakii (bezlepkovou dietu) - složení potravin tak musím studovat velmi pečlivě - zajímá mě především, zda výrobek neobsahuje mouku, apod. V některých bych ji opravdu nehledal (jogurty, čokoládové bonbóny...). Do jaké míry ale lze výrobcům údaje o složení potravin "věřit"? Jak je to s jejich povinností uvádět, zda výrobek je, či není vhodný pro bezlepkovou dietu? Děkuji předem a jsem s pozdravem.
Dobrý den, platné právní předpisy týkající se alergeních látek, tedy i lepku, stanovují povinnost uvést ve složení nebo v názvu výrobku alergenní složku. V případě, že se při výrobě potraviny použije např. pšeničná mouka obsahující lepek, musí být ve složení uvedeno, že se jedná o pšeničnou mouku, nestačí uvést pouze údaj "mouka." Povinnné údaje o složení garantují, že se spotřebitel alergický na určitou látku z označení doví, zda ji potravina obsahuje či nikoliv. Nové nařízení označování potravin by v budoucnu mělo usnadnit výběr potraviny alergickým spotřebitelům tím, že bude mít výrobce povinnost ve složení přítomnost alergennní látky graficky zdůraznit. Potraviny označené jako bezlepkové nebo vhodné pro bezlepkovou potravinu musí navíc splňovat limitní hodnoty stanovené pro obsah lepku. Zkušenosti kontrol SZPI v této oblasti ukazují, že přístup výrobců k problematice označování alergenů je obecně odpovědný. Kateřina Pavelková
Kateřina Pavelková
Bolek
D.den, jak mam poznat kvalitni chleb, ktery neni druhy den gumovy, ale vydrzi alespon 5-7 dni ve stavu, kdy se da jist ? Ty nove postupy, kdy je všechno smícháno, vykynuto a upečeno za 5 min jsou dobry tak akorat pro vyrobce a ne pro normalni lidi. Co s tim ?
Dobrý den, připravovaná novela vyhlášky pro pekařské výrobky by měla v tomto ohledu usnadnit orientaci zákazníka. Podle navrhované právní úpravy bude možné použít termín "čerstvý" pouze u pečiva nabízeného mejdéle do 24 po upečení, který nebyl vyroben dopékání ze zmrazeného polotovaru. Kateřina Pavelková
Kateřina Pavelková
M. Keltner
Dobrý den. Inspekce možná může zkontrolovat množství látek v jednotlivé potravině, ale nemůže zkontrolovat kumulativní účinek více potravin s touto látkou. Když si někdo kupuje 10 různých potravin, které jsou jednotlivě třeba na horní hranici povolené dávky a vyhovují tak požadavkům, tak konzumace těchto 10ti potravin denně vystaví jedince dávce násobně vyšší, než povoluje předpis. Například nevinná kyselina citrónová, která je ovšem masově přidávána do nápojů, prý podle nedávné studie může být příčinou některé z rakovin zažívacího traktu. Je kumulativní účinek v normách nějak zohledněn? Nebylo by možné, zavést značku "přírodní potravina" - tj. potravina bez chemických přidavků a náhražek? Marketingové značky A-klasa nebo BIO tento problém neřeší (viz napr. biouzeniny plné sice přírodně vyrobeného masa ale také uzenářské chemie).
Dobrý den, potravinové právo v oblasti aditivních látek je nastaveno tak, aby při průměrné spotřebě potravin , u kterých je použití určité přídatné látky povoleno, nebyl překročen přijatelný dennní přijem ADI. na trhu jsou již dnes dostupné některé výrobky, které v označení zdůrazňují, že neobsahují určité látky , např. konzervační látky, barviva. Pro spotřebitele, který dává přednost potravinám bez aditivních látek, mohou být řešením produkty ekologického zemědělství, neboť platné právní předpisy povolují použit při výrobě biopotravin jen velmi úzkou skupinu přídatných látek. Kateřina Pavelková
Kateřina Pavelková
Marcel
Dobrý den, občas najdu éčko, které je v Česku povolené a v "čistých" zemích typu Švédska je zakázané. Kdo určuje, co se může dávat do potravin a je možné to zpřísnit u nás? Děkuji.
Dobrý den, platné právní předpisy ČR jsou v oblasti aditivních látek plně harmonizovány s předpisy ES. Pravidla pro jejich použití včetně seznamu povolených látek jsou ve všech členských státech stejná. Rozdíly mezi potravinami z pohledu použitých látek mohou být dány odlišnou tradicí výroby, preferencí spotřebitelů a dalšími kulturními a sociálními a spekty. Kateřina Pavelková
Kateřina Pavelková
universal
Je nějaké norma kolik tuku musí obsahovat třeba rohlíky, nebo jestli se může přidávat staré pečivo do nového (strohanka). Čím to je, že běžně prodávané pečivo je skoro nepoživatelné?
Lobia
Dobrý den, neexistuje nějaký zákon/nařízení o tom, že by měli prodejci uvádět složení i u nebalených výrobků jako např. šunka nebo uzeniny na váhu? Jako spotřebitel bych si chtěla vybrat podle složení, ale nikde není uvedené(maximálně po koupi na balíčku spolu s váhou a cenou, ale to už je s křížkem po funuse).
Dobrý den, platné právní předpisy nestanovují povinnost uvádět při prodeji nebalených potravin konkrétní složení. Prodejce však musí mít tyto údaje k dispozici. Spotřebitel tedy může využít možnoti si podrobnější informace o složení výrobku vyžádat. Kateřina Pavelková
Kateřina Pavelková
Ing Hahn
Dobrý den,vždyť ono to s tím výše zmíněným odlišením západu a východu platí i pro psy, Pedigree vyráběné v Polsku se nesmí distribuovat na západ, a u lidí se oháníme odlišnými chutěmi, to je přece jen pouhá lež, co o tom soudíte?
Dobrý den, nabídka potravin na trhu do značné míry reflekzuje kupní sílu obyvatel a orientaci zákazníka na cenu. Kateřina Pavelková
Kateřina Pavelková
ivan
Dobrý den.Jak má člověk ohlídat spotřebu E,když na výrobcích je jenom označení,ne množství. A když si uvědomím kolik potravin tyhle látky obsahuje, jak můžu vědět kolik jsem jich už zkonzumoval. A proč já mam koukat na prťavý písmenka,co výrobek obsahuje,když by bylo prospěšnější škodlivé "E" zakázat.
Dobrý den, platné právní předpisy jsou nastaveny tak, aby při běžné předpokládané konzumaci potravin, ve kterých je použití přídatné látky povoleno, nedocházelo k překročení přijatelného dennního příjmu. Použití přídatných látek v potravinách musí být dle platných právních předpisů odůvodněno technologickou potřebou a musí pro s potřebitele poskytovat výhody - např. antioxidanty zabraňujé nežádoucímu žluknití tuku obsaženého v potravině. Kateřina Pavelková
Kateřina Pavelková
J.Švanda
Dobrý den, četl jsem že glutaman sodný může poškodit vývoj dětského mozku. Je třeba se ho opravdu obávat?
Dobrý den, kyselina glutamová a její soli patří mezi povolené přídatné látky, které byly v rámci povolovacího režimu posouzeny jako bezpečné. Existují poznatky, že tyto přídatné látky mohou vyvolat nežádoucí reakce pouze u úzké skupiny velmi citlivých jedinclů při nadměrné konzumací potravin obsahujících tuto látku, projevují se například bolestí hlavy. Kateřina Pavelková
Kateřina Pavelková
Ing Hahn
Dobrý den,začíná mi to připadat jako Donutilův pořad Ptejte se, na co chcete, a já odpovím, na co chci, hromadí se podněty a odpovědi nikde...
Anna Mikesková
Dobrý den. Zajímalo by mne, zda někdo zkoumá, jaký dopad na lidské zdraví má celý soubor aditiv (éček) z dlouhodobého hlediska. Jednotlivé éčka se zkoumají, ale zajímá mne jejich vzájemné působení na zdraví člověka. Děkuji.
Dobrý den, hodnocení kumulativních účinků přídatných látek je velmi složitá problematika, pro takový typ posouzení není v přadě případů dostatek vědeckých poznatků. Nicméně i v této oblasti jde vývoj kupředu. Evropský úřad pro bezpečnost potravin zahájil vývoj metodiky, která by posuzován i kumulativní účinky aditiv, kontaminantů a materiálů určených pro styk s potravinami. Kateřina Pavelková
Kateřina Pavelková
Martin
Jak dlouho ještě bude trvat, než se konečně postaví mimo zákon přidávat do jídel a nápojů chemickou bojovou látku aspartam a její odnož acesulfam ?

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist