Jak dlouho ještě tenhle konkrétní burčák bude k pití?
Tipl bych, že se zlomí tak za dva dny. Když kvasí pomalu, vydrží i pět dní, ale když to jede rychle, překvasí během tří dnů. Záleží na tom, kolik je v něm kvasinek už z vinice a kolik jich tam vinař přidá. Také na teplotě nebo objemu šarže, ve velkém objemu jde proces kvašení rychleji...

Jak se pozná, že je burčák tak akorát nebo už má naopak „po sezoně“?
Na barvu má být světlý, krémový. Když si přivoníte, má být cítit po ovoci. A když voní po odrůdě, ze které je vyrobený, je to ideální. Že už je překvašený se pozná nejlépe podle chuti. Projeví se to hořkostí, je v něm už čichem cítit hodně kvasinka. Dokud je v burčáku ještě hodně cukru, klidně se ho napije i děcko. Po zlomení, když už je překvašený, už určitě ne. Musí se vypít rychle, i když ho kupujete přímo od vinaře.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se