Králem vín ČR je pro letošní rok Ryzlink vlašský 2010 pozdní sběr z lokality Perná na Břeclavsku Vinařství Volařík. Stejné vinařství mělo i nejlepší kolekci vín. Vůbec poprvé v soutěži nevyhrálo sladké víno.

Také úspěch jednoho vinařství v obou hlavních kategoriích je výjimečný, řekl ČTK organizátor soutěže Branko Černý. Vítězové byli vyhlášeni v pátek večer v Mikulově.

V soutěži bylo letos i přes neúrodu loňského roku zastoupeno 131 vinařů a vinařských firem. Přihlásili 915 vín, což je o 23 více než loni. Nejméně obsazenou kategorií byla kategorie perlivých vín, naopak nejvíce vzorků soutěžilo v kategorii od sedmi do 70 g zbytkového cukru, kterých bylo přihlášeno 345.

 

 

"Hodnocení ukázalo, že ročník 2010 zdaleka nebyl tak špatný, jak se zprvu jevilo," uvedl Černý. Podle něj si zejména bílá a růžová vína díky kyselině drží vysokou úroveň. Ještě nikdy v historii soutěže nezískala růžová vína tak vysoký bodový průměr.

Ročník se také projevil na vínech se zbytkovým cukrem. "Vína jsou robustní, šťavnatá a nádherně pitelná. Excelence této kategorie se projevila i v tom, že se poprvé v historii nestalo šampionem sladké víno, ale víno právě z kategorie do 70 gramů zbytkového cukru," uvedl Černý.

Pět vín letos pokořilo hranici 90 bodů, celkem 68 získalo 86 bodů a více. Degustátoři přidělili celkem 22 nejvyšších medailí v hodnotě pěti korunek. Veřejnost se se všemi medailovými víny může setkat na některém z Královských koštů, které budou v říjnu v Praze, Ostravě, Napajedlech a Hustopečích.

 

 

Vítězové jednotlivých kategorií:

Král vín 2011: Vinařství Volařík - Ryzlink vlašský 2010, pozdní sběr.

Nejlepší kolekce vín: Vinařství Volařík.

Kategorie bílých vín do 7 g zbytkového cukru: Jakub Šamšula - vinařství Čejkovice Chardonnay 2010, pozdní sběr.

Kategorie červených vín do 7 g zbytkového cukru: Vinařství Hřiba Zweigeltrebe 2010, pozdní sběr.

Kategorie růžových vín do 70 g zbytkového cukru: Rodinné vinařství Zdenek Polach Frankovka rosé 2010, pozdní sběr.

Kategorie červených a bílých vín od 7 do 70 g zbytkového cukru: Vinařství Leoš Horák Sauvignon 2010, pozdní sběr.

Kategorie vín nad 70 g zbytkového cukru: Martin Šebesta Ryzlink vlašský 2009, ledové víno.

Kategorie šumivých vín bez rozdílu zbytkového cukru: TANZBERG MIKULOV, a.s Sekt Chardonnay a Ryzlink vlašský 2007, jakostní šumivé víno.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist