Velikonoce v kuchyni by vydaly na samostatný národopisný sborník. Co mělo být na stole, tradice určovaly během celého pašijového týdne. Třeba na Škaredou středu se měly podávat hrách či čočka. V tento den hospodyně na dědině také stloukaly máslo. Ovšem nikoliv na vaření, ale aby ho mohly po přepuštění dát do kostela na svícení.

O den později, na Zelený čtvrtek, v kuchyni dominovala zelená barva. Z bylinek, mladých kopřiv a špenátu se dělaly polévky, k nim se servírovaly škvarkové pagáčky či jiné pečivo. Pekly se také jidášky - tradiční kynuté pečivo tvarované do podoby preclíků, pletenců, bochánků nebo podkov. Ten, kdo snědl na Zelený čtvrtek před východem slunce pečivo namazané medem, byl podle babských pověr chráněný před uštknutím hadů a žihadly vos.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.