HRÁŠKOVÝ KRÉM S PEČENOU PANCETTOU A MASCARPONE
Suroviny na 4 porce: 150 g másla, svazeček jarní cibulky, 1 l kuřecího vývaru, 500 g zeleného hrášku, 0,02 l Martini, sůl a pepř na dochucení, 2 rajčata, listy ledového salátu, 2 lžíce mascarpone, 1 lžíce smetany, 4 plátky pancetty.
Na troše másla zpěníme jarní cibulku a zalijeme ji kuřecím vývarem. Uvedeme do varu a přidáme 2/3 hrášku, máslo, Martini, sůl a pepř. Krátce povaříme a pak základ polévky rozmixujeme. Přecedíme přes jemný cedník a dochutíme solí a pepřem. Pokud je polévka příliš hustá, přidáme trochu vývaru. Na pánvi zpěníme na širší nudličky nakrájený ledový salát, na kostičky nakrájenou rajčatovou dužinu a zbytek hrášku. Krátce prohřejeme.
Mascarpone podle potřeby naředíme smetanou, tak aby se dalo lít lžící. Do polévkového talíře vložíme ledový salát s hráškem a rajčaty a přelijeme horkou polévkou. Ozdobíme mascarpone a plátky pečené pancetty. Hotovou polévku ihned servírujeme.
Kamil Čechal
Parkhotel, Hluboká nad Vltavou
MARINOVANÁ VEPŘOVÁ PANENKA V DIJONSKÉ HOŘČICI, PEČENÁ VE SLANINĚ NA ŽAMPIONOVÉM SOTÉ S BRAMBOROVOU PLACKOU
Suroviny na 4 porce: 800 g vepřové panenky, 200 g anglické slaniny, 200 g brambor, 100 g cibule, 100 g žampionů, 1 vejce, hladká mouka, tymián.
Vepřovou panenku osolíme, opepříme a poté marinujeme v dijonské hořčici a tymiánu. Celou panenku pak zabalíme do anglické slaniny a zprudka opečeme ze všech stran. Poté dopékáme v troubě při teplotě 180 °C po dobu osmi minut. Stejně velké kousky žampionů, slaniny a cibule si nakrájíme na soté, vše opečeme na pánvi a dochutíme česnekem, solí, pepřem a špetkou čerstvého tymiánu. Pro přípravu bramborových placek je třeba nastrouhat najemno brambory, přidat slaninu nakrájenou na malé kostičky, jarní cibulku, vejce, hladkou mouku dochucenou solí a pepřem a vše z obou stran na sádle dozlatova upéct.
Tomáš Tureček
šéfkuchař hotelu Baltaci Atrium, Zlín
VELIKONOČNÍ MAZANEC PROVONĚNÝ KARAMELIZOVANÝMI MANDLEMI S RUMEM
Suroviny: 500 g hladké mouky, 100 g cukr krupice, 100 g másla, 3 žloutky, 1 čerstvé droždí, 2 dcl plnotučného mléka, špetka soli, 1 citron, 200 g mandlových plátků, 100 g rozinek, 1 dcl rumu, špetka mleté skořice.
Na pánev nasypeme 1/3 cukru, mandlové plátky, rozinky namočené v rumu a skořici. Restujeme do doby, dokud nejsou mandle zlatavé. Necháme vychladnout. Do mísy si dáme hladkou mouku, cukr, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a orestované mandle. Zvlášť si vypracujeme z nadrobeného droždí, vlažného mléka, špetky cukru, soli a mouky kvásek. Do promíchané mouky s ostatními surovinami přidáme žloutky ze tří vajec, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Společně s předem připraveným kváskem vypracujeme v tvrdší těsto. Vytvarujeme bochánek a vložíme na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Když máme bochánek vykynutý, uděláme zářezy nožem pro hezčí vzhled. Před samotným pečením potřeme mazanec rozšlehanými žloutky a posypeme plátky mandlí. Pečeme na 180-200 °C cca 15-20 minut. Po upečení horký mazanec potřeme rozpuštěným máslem s rumem.
Jiří Středa
executive chef hotelu Grund Resort, Mladé Buky
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist