Pierre Richard
Foto: panoramio.com
První řada původních regionálních červených vín Pierra Richarda se jmenovala Mon Rouge Pif (Můj červený frňák). Koncem dubna oblíbený francouzský herec přiveze do Prahy novou značku, kterou pojmenoval tak trochu po sobě a svém představení.

Francouzský herec Pierre Richard, který před dvěma lety v Praze a Brně vystoupil se svým autobiografickým představením, se do české metropole vrátí jako úspěšný vinař. V Praze od 23. do 25. dubna představí své nejnovější víno Petrus Ricardus.

Osobně se zúčastní benefiční večeře a aukce vlastních vín, jejíž výtěžek bude věnován Nadaci Taťány Kuchařové Krása pomoci, která si klade za cíl pomáhat seniorům.

"Vzhledem k tomu, že ani já nejsem nejmladší, mě toto téma velmi oslovuje," uvedl Richard, z filmového plátna známý jako roztržitý smolař, který komplikuje život sobě i okolí, či romantický snílek, který je sice "nesmělý, ale léčí se". V srpnu oslaví osmdesátiny.

"Obdivuji ho pro jeho nesmírnou vitalitu, za to, jak je ve svém věku činorodý," doplnila Kuchařová.

Nechtěl už hrát, ale točí film

Nejnovější víno Richardových vinic Château bel Eveque, které herec do Prahy přiveze, se jmenuje Petrus Ricardus - jde o červené, ročník 2011, a název získalo na počest Richardova stejnojmenného divadelního představení.

Produkci svého vinařství představí Pierre Richard na řízené degustaci vedené předním českým sommeliérem Ivem Dvořákem. "Jeho setkání s širokou veřejností bude ve čtvrtek 24. dubna v kavárně Lucerna. O den později svou účastí zaštítí Francouzský den na veletrhu Víno a delikatesy," uvedl Vedral.

Podle něj měl původně slavný komik přijet do Prahy už v lednu a měl v plánu důležité vyjádření. Nechtěl už hrát a chtěl se věnovat už jen vinařství. Ale mezitím prý přijal roli ve filmu a začal natáčet.

Vinařství propadl Richard už v roce 1986, kdy koupil usedlost v panství Eveque u Středozemního moře ve vinařském regionu Languedoc, Corbieres, a zrenovoval původní vinice. Jeho první produkce sklidila uznání i ocenění, a tak vytvořil svou první řadu původních regionálních červených vín, která nazval Mon Rouge Pif (Můj červený frňák). Od té doby vytvořil několik dalších řad vín, jež jsou odborníky řazena mezi nejlepší corbieres na trhu.