Není nad tradici, zvláště o Vánocích. A tak na štědrovečerní stůl patří bramborový salát a do něj majonéza. Aby se majonézou směla nazývat, musí v ní být aspoň dvě procenta vaječných žloutků. To je jeden (!) slepičí žloutek na kilogram majonézy. Některým výrobcům se i toto minimum zdálo moc, jak ukázaly testy, které připravil časopis dTest.

Kvůli nedostatečnému obsahu žloutků nevyhověly potravinářské vyhlášce tři ze 17 testovaných majonéz. Další čtyři výrobky sice zmíněný požadavek vyhlášky splnily, ale na obalu uváděly více žloutku, než ho ve skutečnosti obsahovaly. Zato v nich byl škrob, voda a éčka.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se