Při exkurzi v pivovaru belgických cisterciáků se Jan Vermant z univerzity ETH v Curychu zeptal sládka, podle čeho posuzuje kvalitu piva. „Dívám se na pěnu,“ zněla stručná odpověď. Vermanta inspirovala k výzkumu, jehož výsledky nyní zveřejnil vědecký časopis Physics of Fluids. Pěně piv z rodné Belgie a také ze Švýcarska se Vermant věnoval plných sedm let.

Pivní pěnu tvoří vzduchové bublinky. Jejich stabilitu a tím i stabilitu pěny připisovali odborníci obsahu bílkovin ze sladu, konkrétně lipid transfer proteinu 1 (LTP1). Vermant a jeho spolupracovníci zjistili, že v závislosti na použité pivovarské technologii určuje LTP1 stabilitu pěny velmi různorodými mechanismy. Při vaření piva s nízkým obsahem alkoholu zůstává bílkovina LTP1 prakticky nezměněná. Zvyšuje viskozitu piva a napomáhá vzniku bublinek. Ty jsou ale poměrně labilní. Rychle praskají a pěna dlouho nevydrží.

Při vaření piva s vyšším obsahem alkoholu, zhruba šest až osm procent, je bílkovina LTP1 mírně denaturovaná kvasinkami. Její molekuly se pak spojují do sítě, zpevní stěny bublinek a prodlouží pěně životnost. Výroba piva s 10 procenty alkoholu vyvolá úplnou denaturaci bílkoviny LTP1. Její molekuly se rozpadají na fragmenty a ty působí jako surfaktanty. Snižují povrchové napětí kapalin podobně jako saponáty a stejně jako ony napomáhají vzniku bublin s prodlouženou životností. Uplatňuje se přitom takzvaný Marangoniho efekt, který vzniká v důsledku rozdílů v povrchovém napětí mezi vzduchem a kapalinou a generuje síly, jež bublinu stabilizují.

Jan Vermant je přesvědčen, že výsledky tohoto výzkumu mohou využít pivovary ke zlepšení kvality piva. Vědci z ETH však nepomáhají jen pivovarům. S firmou Shell pracují na omezení pěnivosti mazadel, protože ta způsobuje při provozu strojů závažné potíže. Vědci z Curychu se věnují také vývoji ekologických surfaktantů, které neobsahují problémové složky, jako jsou sloučeniny fluoru nebo silikony.

Baví vás moderní technologie? To byste si neměli nechat ujít newsletter Týden s technologiemi, díky kterému dostanete do téměř pravidelného pátečního e-mailu to nejzajímavější dění a produktové novinky za celý týden.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist