Polorozpadlou a zaprášenou pec na chleba objevil Petr Štěpánek v krkonošské roubence, kterou zdědil po svém dědečkovi. Třicátník z Prahy, povoláním architekt, ji tehdy opravil a začal v ní zkoušet péct. „Trvalo docela dlouho, než jsem odtamtud vytáhl chleba, který se dal jíst,“ usmívá se dnes, zhruba o patnáct let později, jednapadesátiletý Petr Štěpánek. Architektuře se nyní věnuje už jen okrajově, vstává skoro každý den ve čtyři ráno a peče křupavé bochníky v pekárně Alf & Bet v pražské Libni.
První dubnový čtvrtek odpoledne stojí u zdejšího pultu fronta několika lidí. Jdou na espresso nebo cappuccino, protože je tu i populární kavárna. Zdejší vyhlášený chleba bývá často brzy vyprodán, protože Štěpánek a spol. denně upeče jen do 300 kusů, pekárna pecny nikam jinam nerozváží, a proto jsou stále docela exkluzivním zbožím.
Co se dočtete dál
- Proč podle pekařů lidé mnohdy přešli například k houskám?
- Jak se měnila cena chleba v čase?
- Co jsou hity navštívených pekáren?
- A co je velkou bolestí oboru?
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.