Polorozpadlou a zaprášenou pec na chleba objevil Petr Štěpánek v krkonošské roubence, kterou zdědil po svém dědečkovi. Třicátník z Prahy, povoláním architekt, ji tehdy opravil a začal v ní zkoušet péct. „Trvalo docela dlouho, než jsem odtamtud vytáhl chleba, který se dal jíst,“ usmívá se dnes, zhruba o patnáct let později, jednapadesátiletý Petr Štěpánek. Architektuře se nyní věnuje už jen okrajově, vstává skoro každý den ve čtyři ráno a peče křupavé bochníky v pekárně Alf & Bet v pražské Libni.

První dubnový čtvrtek odpoledne stojí u zdejšího pultu fronta několika lidí. Jdou na espresso nebo cappuccino, protože je tu i populární kavárna. Zdejší vyhlášený chleba bývá často brzy vyprodán, protože Štěpánek a spol. denně upeče jen do 300 kusů, pekárna pecny nikam jinam nerozváží, a proto jsou stále docela exkluzivním zbožím. 

Zbývá vám ještě 95 % článku

Co se dočtete dál

  • Proč podle pekařů lidé mnohdy přešli například k houskám?
  • Jak se měnila cena chleba v čase?
  • Co jsou hity navštívených pekáren?
  • A co je velkou bolestí oboru?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Chcete vědět, co se děje v české a světové ekonomice? Co si o aktuálních trendech myslí lidé z byznysu, majitelé firem a jejich šéfové? Každý týden v pátek vám naši top autoři přinášejí výběr toho nejlepšího a pohled z byznysové strany. Odebírejte Byznys newsletter.