Pacienti s alergiemi na potraviny a jejich rodiče žijí v neustálém strachu. Mám mezi pacienty teenagery, kteří nikdy nesměli jíst v restauraci, protože mají alergii na arašídy a v jídle by tam mohli sníst něco z burských oříšků,“ říká Robert Wood z Johns Hopkins University. To by se teď mohlo změnit k lepšímu. Woodův tým přichází s revoluční léčbou širokého spektra potravinových alergií, kterými trpí každý desátý dospělý a každé dvanácté dítě. Projevy bývají různé, od vyrážek přes zažívací problémy až k dechovým potížím. V nejvážnějších případech dochází k tzv. anafylaktickému šoku, kdy bouřlivá reakce imunitního systému ohrožuje alergika na životě prudkým poklesem krevního tlaku a razantním zúžením dýchacích cest.
Co se dočtete dál
- Jak látka funguje?
- Proč jde podle vědců o zásadní průlom?
- A co ještě testují?
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.