Pacienti s alergiemi na potraviny a jejich rodiče žijí v neustálém strachu. Mám mezi pacienty teenagery, kteří nikdy nesměli jíst v restauraci, protože mají alergii na arašídy a v jídle by tam mohli sníst něco z burských oříšků,“ říká Robert Wood z Johns Hopkins University. To by se teď mohlo změnit k lepšímu. Woodův tým přichází s revoluční léčbou širokého spektra potravinových alergií, kterými trpí každý desátý dospělý a každé dvanácté dítě. Projevy bývají různé, od vyrážek přes zažívací problémy až k dechovým potížím. V nejvážnějších případech dochází k tzv. anafylaktickému šoku, kdy bouřlivá reakce imunitního systému ohrožuje alergika na životě prudkým poklesem krevního tlaku a razantním zúžením dýchacích cest.

Zbývá vám ještě 90 % článku

Co se dočtete dál

  • Jak látka funguje?
  • Proč jde podle vědců o zásadní průlom?
  • A co ještě testují?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Baví vás moderní technologie? To byste si neměli nechat ujít newsletter Týden s technologiemi, díky kterému dostanete do téměř pravidelného pátečního e-mailu to nejzajímavější dění a produktové novinky za celý týden.