Vegetariánské uzeniny nebo burgery se nejčastěji vyrábějí ze směsi sóji a dalších luštěnin, zeleniny, koření a dalších přísad, například vaječného bílku.
Foto: / Ilustrace: Jindřich Janíček
Život bez hamburgerů, párků nebo salámu přestává být doménou vegetariánů či veganů. Ve světě i v Česku přibývá lidí, kteří sice maso jedí, jeho konzumaci ale výrazně omezují. Poptávka po rostlinných náhražkách masa zesílila natolik, že je do své nabídky zařadily mnohé řetězce supermarketů i fastfoodů. Co lidi na „nemasu“ přitahuje? A vyrovná se skutečnému masu?

Dvaatřicetiletá Markéta se předloni rozhodla zásadně upravit jídelníček. Stanovila si, že se každé pondělí a čtvrtek vzdá pokrmů z masa. „Napadlo mě to, když jsem si přečetla, že dnes jako civilizace sníme mnohem víc masa, než planeta utáhne,“ říká novinářka z Prahy. Bezmasé dny zvolila tak, aby nešly hned za sebou, a taky aby se nemusela v jídle omezovat o víkendu. Markéta není příznivkyní extrémů. „Proto jsem si řekla, že je lepší maso dlouhodobě omezit, než si ho úplně odepřít. Už teď jsou ale dny, kdy mám maso sice povolené, ale stejně si ho nedám,“ dodává mladá žena, která masové pokrmy střídá se saláty nebo tofu.

Podobně postupuje také Eva ze Zlína. „Nemusím mít maso pořád. Zvlášť ve dnech, kdy nemám velký energetický výdej, si raději dávám jinou bílkovinu jako třeba vajíčka nebo tofu. Maso je velká zátěž pro organismus,“ myslí si jednatřicetiletá ekonomka. Masné výrobky omezuje zhruba pět let, od doby, kdy objevila cvičební metodou crossfit. Kvůli ní začala víc přemýšlet nad tím, co jí. „Maso pořád miluju, ale stačí mi, když si ho dám jednou týdně za odměnu. Teď ho jím častěji, protože jsem byla těhotná a narodila se mi dcera. Pořád ale praktikuju stejné pravidlo jako předtím: ráno se zamyslím, co ten den budu dělat, a tomu uzpůsobím svůj jídelníček,“ dodává bývalá profesionální hráčka florbalu.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.