V roce 2050 bude na světě skoro 10 miliard lidí, o dvě miliardy více než nyní. OSN přitom očekává, že příští generace spotřebuje o 50 procent více masa než nyní. Většina půdy pro chov dobytka už je ale zabraná a není jisté, jak lidstvo ustojí zvýšený jídelní apetit rostoucích populací Indů, Číňanů či Afričanů. Několik firem z celého světa ovšem tvrdí, že našlo řešení, jak hrozícímu nedostatku masa zabránit: začaly ho vyrábět v laboratořích.
Jako první to před osmi lety dokázal nizozemský biolog Mark Post, když světu předvedl vůbec první hamburger ze zkumavky. Příliš nezaujal chutí, protože v něm chyběl tuk, zato si skoro všichni zapamatovali jeho cenu. Placka umělého mletého hovězího tehdy vyšla na závratných 300 tisíc dolarů, což podle kurzu z roku 2013 znamenalo necelých šest milionů korun.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.