Rillettes, tradiční francouzská pomazánka z dušeného vepřového, husího nebo kachního masa, případně z králíka či lososa, je na přípravu jednoduchý, navíc zasytí, zahřeje a dokonale chutná. Musí se ale postupovat pomalu a nespěchat, tak nějak líně.
Jako když se kdysi v kachlových kamnech pokrm spíš prohříval, než pekl, třeba i celou noc. Dnes k tomu máme nejrůznější vychytávky včetně speciálních nádob. Na závěr je ovšem třeba dát rillettes zchladnout a také pár hodin rozležet. Teprve pak se projeví v celé nádheře.
Princip přípravy je jednoduchý − maso se dusí (konfituje) při nízké teplotě v sádle, trošce vína a ve vlastní šťávě, trochu to připomíná naše škvarečky. Jde o prastarou metodu, kdy se pak maso ukryté pod sádlovým "špuntem" uložilo v kameninových soudečcích do sklepa, kde jako zásoba na horší časy či na svátek čekalo na svou příležitost. Lednice nebyly, lidé si pomohli jinak, a když se pak objevily nové způsoby, jak mít maso stále čerstvé, chuť téhle dobroty si už Francouzi nenechali vzít.
I v době mrazniček a supermarketů si tak sádlo dál spokojeně probublává v masivních, nejlépe litinových hrncích, aby se v něm kousky masa "táhly" tak dlouho, než změknou a přetaví se v hmotu, která se dá mazat na chleba. Receptura údajně pochází z oblasti Touraine ve střední Francii, tamní rillettes dokonce označuje známka chráněného původu. Ale stejně, není nad ty domácí, které tu často slouží jako vděčný dárek pro přátele.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.