Řecké recepty jsou výslednicí vlivů Evropy, Arábie a Malé Asie. V Řecku se traduje, že na vzniku musaky se podíleli Arabové, když sem začali dovážet lilek. Arabové, zejména Libanonci, naopak považují musaku za řecký vynález. Na této specialitě, v různých variantách, si ale můžete pochutnat i při cestách po balkánských zemích či Blízkém východě. Jednotícím prvkem je vždy lilek, mleté maso a bešamel.

Slovo "mousakás", jak se musace v řečtině správně říká, je odvozeno z tureckého výrazu "musakka". Ten zas pochází z arabštiny, kde znamená "zvlhčený" a nejspíš odkazuje ke šťávě z rajčat, jež se do arabské obdoby přidává. Současnou verzi řecké musaky poprvé představil šéfkuchař Nikólaos Tselementés v roce 1920. Není to ale všední jídlo, jde spíš o sváteční pohoštění.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se