Vymazlený tramín
Když ředitel Zámeckého vinařství Bzenec říká, že mají roční produkci "necelých pět milionů lahví", máte pocit, jako by se za to zároveň tak trochu omlouval. "Dneska když řeknete milion a víc lahví, je to jako cejch smrti. Zvyklo se říkat, že co je malé, to je dobré, a velké nestojí za nic," dodává Bořek Svoboda. Já mu rozumím. Vinařství s velkou produkcí nabízejí méně toho, co se v poslední době stalo populárním a vyhledávaným. Mám na mysli atmosféru, tradici značky či příběh konkrétního vinaře. Ale neznamená to, že ti "velcí" ve své produkci nemají skvělá, nebo dokonce výjimečná vína. Vinaři "ze zámku" v Bzenci jsou toho ostatně dokladem.
Když firma sídlící původně v Hukvaldech sklepy v Bzenci koupila, měla produkci dokonce téměř dvojnásobnou. Úmyslně ji snížila, aby v daných cenových kategoriích nabídla opravdu to nejlepší. A zámecké sklepy daly vínu vlastně i to, o co je zájem, totiž příběh. Zde se vyrobil první sekt na našem území, aby ho − po roce 1876, kdy byl uveden na trh − mohla na večírcích v dekadenci přelomu století pít česká a moravská smetánka. Tradice se udržela i ve století dvacátém, kdy zde působilo už od první republiky vinařské družstvo.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.