Jubilejní patnáctý ročník MAKRO Mistrovství v otevírání ústřic se uskuteční již tuto sobotu 2. března na Staroměstském náměstí v Praze od 13 hodin. Soutěžit bude přibližně dvacítka českých šéfkuchařů, kteří se do Prahy sjedou ze všech koutů republiky. Budou se snažit překonat český rekord z roku 2014.
Držitelem dosavadního rekordu v otevření třiceti ústřic typu Belon je Tomáš Hladík s časem 5 minut 7 sekund. Hladík stojí v čele Hospůdky u Gurmána na Jihlavsku, kde se věnuje přípravě poctivé tuzemské kuchyně. V minulém roce nový rekord nepadl, s časem 5 minut 42 sekund zvítězil Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách.
Porota hodnotí především rychlost otevření ústřic speciálním nožem, přihlíží ale také na jejich úpravu a čistotu pracovní plochy. Za odchylky se udělují trestné vteřiny. Stejně jako v předešlých ročnících vítěz soutěže pojede reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa v Irsku. Žádný Čech však ještě nikdy světový šampionát nevyhrál.
"Jelikož se akce koná v rámci tradičních velikonočních trhů, očekáváme vysokou návštěvnost, stejně jako tomu bylo v uplynulých ročnících," uvedla Tereza Pidrmanová ze společnosti Inspiro Solutions, partner Makro Akademie, jež soutěž pořádá.
Podle Pidrmanové se spotřeba ústřic v Česku každoročně zvyšuje. Tuto čerstvě otevřenou pochoutku, která má údajně afrodiziakální účinky, budou moci návštěvníci soutěže na místě ochutnat. Vstupné na akci je zdarma.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist