Restaurace českého ministra financí Andreje Babiše v jižní Francii má již dvě z nejvýše tří možných hvězdiček ve známém Michelinově průvodci, který hodnotí kvalitu francouzských restaurací. Průvodce, jehož nové vydání v pondělí zveřejnila společnost Michelin, přidal hvězdičky 54 restauracím. Dalším zařízením ovšem také hvězdičku ubral - podniků s aspoň jednou hvězdičkou je letos 600, ale bylo jich 609 v průvodci pro rok 2015.
Babišův restaurant La Paloma pod vedením šéfkuchaře Nicolase Decherchiho, který leží v Mougins na jihovýchodě Francie u známého dějiště každoročního filmového festivalu v Cannes, obdržel první hvězdičku již v průvodci pro rok 2014, tedy půl roku poté, co byl podnik otevřen. Restaurace dostala jméno Paloma podle nejmladší dcery slavného španělského malíře Pabla Picassa, který v Mougins jednu dobu žil. Babišova partnerka Monika se postarala o vzhled restaurace.
Pozornost francouzského kulinářského světa vábily i další možné změny k lepšímu. Mezi nejsledovanějšími byl "otec" francouzské gastronomie Alain Ducasse, který získal letos nazpět třetí hvězdu v restaurantu slavného pařížského hotelu Plaza Athénée. Loni ji ztratil poté, co se specializoval na ryby, plody moře a vegetariánskou stravu. Nový trend mu byl ale v následujícím průvodci nakonec plně pochválen. Dalším podnikem, který se nově zařadil mezi tříhvězdičkové restaurace, je Cinq, rovněž ve francouzské metropoli.
Nových dvouhvězdičkových podniků je deset, z toho polovina v Paříži. Nyní se může chlubit druhou hvězdou další známý šéfkuchař Jean-François Piège, který vede v Paříži Le Grand Restaurant, nebo Joël Robuchon s podnikem Grande Maison stojícím v Bordeaux na jihozápadě země. Propad ze tří hvězd ale zaznamenal hotelový restaurant Le Relais Bernard Loiseau ve východní Francii.
Nových jednohvězdičkových restaurací je 42, z toho osm v regionu Auvergne, Rhone-Alpes, a sedm v pařížské aglomeraci.
Gastronomický průvodce Michelin se v tištěné podobě začne prodávat 5. února. Vychází zpravidla ve 150 tisících výtiscích. K dispozici je i v elektronické podobě - na jeho stránkách bylo jen ve Francii zaznamenáno loni 25 milionů návštěv.
Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají "výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu", zatímco dvě hvězdičky značí "výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku" a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii.
Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích. V poslední době se v průvodci Michelin Main Cities of Europe objevují i čeští šéfkuchaři. Letošní verze vyjde 8. března.
Dnešní zveřejnění nejnovějšího průvodce poněkud zkalila nedělní smrt francouzsko-švýcarského šéfkuchaře Benoita Violiera, jehož restaurace v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla v prosinci vyhlášena nejlepší na světě. Zástupci Michelinu, stejně jako řada Violierových kolegů vyjádřili nad jeho osudem smutek. Violier podle všeho spáchal sebevraždu.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist