Pokud máte zálibu v objevování nových chutí a nebojíte se experimentovat, vydejte se do Afriky. Nebo aspoň do africké restaurace, kterých poslední dobou výrazně přibývá. 

Tradiční africká kuchyně je dnes rozšířená hlavně v Londýně a Paříži především díky velkému počtu obyvatel afrického původu. Jak si africká jídla stojí, zjišťoval Peter Okwoche, labužník a moderátor BBC původem z Nigérie.

"V Londýně není těžké najít obchody s africkými potravinami. Je zde také spousta nigerijských restaurací, Evropané je ale navštěvují jen zřídka. Zpravidla tady potkáte africké zákazníky," popisuje situaci Okwoche.

Podle starosty Borise Johnsona se v Londýně domluvíte až třemi sty jazyky, což je důkazem nemalé kulturní rozmanitosti. Velmi populární je zde zejména čínské, thajské a indické jídlo. O africké gastronomii se to ale zatím říci nedá. Na africké jídlo se totiž často nahlíží jako na příliš tučné s nízkým podílem proteinů - to samozřejmě nevyhovuje trendu zdravého stravování. Jenže afričtí kuchaři tuto domněnku vyvracejí.

Důkazem je i skutečnost, že malá eritrejská restaurace Blue Nile Cafe byla v listopadu 2014 vyhlášená za nejlepší londýnskou restauraci. Místní specialitou je například injera - smažený kynutý chléb. Hlavní surovinou je teff neboli milička habešská, bezlepková obilovina původem z Afriky. Injera se podává s dušenou zeleninou a kari, jí se zpravidla rukou.

Typickou potravinou pro západní Afriku je maniok. Jedná se o kořenovou zeleninu, která se vaří a ve hmoždíři se roztlouká na kaši zvanou fufu. Velmi oblíbený je také jollof - směs rýže, masa a vařené zeleniny. Není ale výjimkou, že jsou Afričané schopni uvařit v podstatě vše, co se hýbe. K tomu přidávají některou z často velmi pikantních omáček, které jsou neodmyslitelnou součástí afrických pokrmů.

Shewa Hagosová, majitelka Blue Nile Cafe, s potěšením dodává, že poslední dobou evropských zákazníků přibývá a mýtus o nezdravém africkém jídle pomalu ustupuje. Afričtí šéfkuchaři se také snaží o takovou koncepci jídel, která by vyhovovala co nejširšímu spektru zákazníků.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist