Pomalu dušená hovězí oháňka zapečená s bramborovou kaší, glazovaná šalotka 110 korun
Gazpacho s bazalkou, olivami a opečenou bagetkou 85 korun
Sous-vide králičí hřbet s pancettou, karotkou, zázvorem, listovým špenátem a zelenou čočkou 290 korun
Domácí lasagne se šumavskými hříbky, listovým špenátem a sýrem Grana Padano 210 korun
Tip:
Mezi dezerty zaujmou výrazné chuťové kombinace mražené pěny s pečeným lesním ovocem či panna cotty s malinovou omáčkou.
Špičková kavárna se zaměřením na kvalitní kávu a její alternativní přípravu bodovala od svého otevření a několikrát se umístila mezi třemi nejlepšími kavárnami v metropoli.
Příjemný interiér a vzorná obsluha udělaly z kavárny v Plaské ulici levnější alternativu sousedního mondénního Café Savoy a Lounge se rychle stalo oblíbeným místem na pracovní snídaně či obědy. V létě navíc ve vnitrobloku funguje nádherná zahrádka, jejíž součástí je pečlivě zrekonstruovaná část gotické Hladové zdi Karla IV.
Prvorepubliková inspirace
V letošním roce se šéfkuchař podniku Michal Skuhrovec rozhodl obohatit nabídku Café Lounge o speciální večerní menu, při jehož přípravě se inspiruje českou kuchyní z počátku 20. století. Večerní menu se podává každý den kromě neděle od šesti hodin do půl desáté. Z předkrmů potěšilo hlavně v létě osvěžující gazpacho s bazalkou či voňavý uzený pstruh s jogurtovo-křenovou omáčkou.
Jedničkou mezi předkrmy ovšem bylo měkké, ale současně chuťově výrazné maso hovězí oháňky servírované s glazovanou cibulkou a bramborovou kaší. Z hlavních jídel nás zaujal jak jemný králičí hřbet připravený módní metodou sous-vide a servírovaný se zelenou čočkou, tak domácí lasagne s výtečnými hříbky.
Nebojte se brzlíku
Největším překvapením se ovšem staly "nadýchané" telecí medailonky podávané s chuťově rafinovaným brzlíkem, který v pražských podnicích stále patří spíše k raritním partiím vnitřností, jež se příliš nepoužívají. Naprosto neprávem. Kombinace obou druhů mas společně s pečenými paprikami a citronem dochuceným demi glace nabízela širokou paletu chutí.
Milovníky ryb naopak potěší candát pečený na tymiánu a podávaný s limetkovou omáčkou. Samozřejmostí je pestrá nabídka snídaní, včetně krupicové kaše se skořicí a máslem či bagelu s uzeným lososem, v rámci denního menu je vždy k dostání jiná polévka a výběr ze zhruba pěti jídel se stejně čistým rukopisem, jaký má večerní nabídka.
Vína od Autentistů
Café Lounge je další baštou stále žádanějších a oblíbenějších naturálních vín od členů skupiny Autentistů, která jsou připravena přírodním způsobem a pro jejichž výrobu platí velmi přísná pravidla, včetně ručního sběru, zákazu selektovaných kvasinek a minimálního síření. Vína nepochází jenom z Čech a Moravy, ale také ze Slovenska či Rakouska.
Za zkoušku stojí například velmi zajímavé "oranžové" víno od Jaroslava Osičky (jedná se o odrůdu Rulandské šedé, které leží delší čas na slupkách, díky čemuž získává téměř oranžovou barvu). Výtečná jsou vína od Milana Nestarce a také od Jakuba Nováka ze Znojma, který patří k nejtalentovanějším vinařům mladé generace a pravděpodobně o něm ještě hodně uslyšíme.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.