Rybí maso může podle vědců zmírnit negativní účinek jedovatého kadmia v lidském organismu. Ukázal to výzkum Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zabýval se především reakcí lidských jaterních buněk na kadmium. Informovala o tom mediální zástupkyně fakulty Gabriela Bechynská.

Kadmium je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny označováno jako kancerogenní látka, tedy látka vyvolávající rakovinu. Jeho sloučeniny mají toxické účinky na ledviny a játra.

"Kadmium se do prostředí dostává průmyslovou kontaminací a přijímáme ho například vodou," řekla vedoucí výzkumu Pavla Linhartová. Dodala, že faktor rybího masa v tomto procesu představuje určitou dvojroli. Právě díky jeho konzumaci člověk kadmium získá.

"V tom je určitý paradox rybího masa - může tento jed do těla dostat, ale na druhou stranu nyní víme, že může také působit jako brzda dopadů vystavení organismu tomuto jedu," řekla Linhartová.

Dodala, že problematika kadmia se tolik netýká českého prostředí, kde se ve vodě téměř nevyskytuje. Ale třeba v Japonsku se touto záležitostí zabývají více než 50 let. U obyvatel asijské země byl obsah tohoto těžkého kovu v krvi a tkáních dokonce nejvyšší na světě.

Pravděpodobně za tím stojí souhra několika faktorů jako například blízkost průmyslových a sídelních zón, hojný výskyt kovů v půdě a vysoký stupeň průmyslového rozvoje.

Na projektu vlivu rybího masa na kadmium se pod vedením Linhartové podílela například i americká studentka Laura Mimsová. Aktuální výsledky výzkumu Linhartová získala během čtyřtýdenního letního kurzu, který fakulta rybářství pořádá pro studenty přírodovědných a medicínských oborů z Česka i ze zahraničí.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist