Jednu z nejpopulárnějších odnoží veganství proslavila řada hollywoodských celebrit, které se staly vitariány, tedy konzumenty syrové stravy, jež patří podle dietologů k vůbec nejzdravějším stravovacím metodám. Vítejte v Raw food světě, kde je všechno úplně jinak.
Raw food šéfkuchař potřebuje ke své práci především dvě pomůcky – mixér a sušičku. Všechna jídla totiž mohou projít teplotou maximálně 42 stupňů, neboť vyšší teplota v surovinách ničí spoustu zdraví prospěšných látek, třeba vitaminy či enzymy, jež pomáhají dobrému trávení a přirozené očistě organismu. To je první zásada.
Raw anglická snídaně s míchanými "vajíčky" z avokáda, vitariánskými párky či "slaninou" 165 korun
Vitariánská palačinka s ovocem 115 korun
Vitariánská pizza se sýrem připraveným z kešú a para ořechů 285 korun
Tip
Ochutnejte alternativní kávu připravenou například v drip baru nebo ve vacuum potu. A pozor, do cappuccina se přidává "mléko" z ořechů.
Tou druhou je zákaz používání veškerých živočišných produktů, protože vitariánství je odnož veganství a pracuje pouze s rostlinnou stravou, takže syrový tatarák či sushi ve vitariánských restauracích také nenajdete. Používá se jen zelenina, ovoce, semínka, ořechy či naklíčené luštěniny.
Tolik teoretický úvod a nyní už přejděme k pestré nabídce pokrmů podávaných v novém vitariánském podniku MyRaw Café, který byl otevřený loni v létě v pasáži u Divadla v Dlouhé.
Pravá anglická snídaně
Zajímavý vhled do raw food gastronomie obstarají vyhlášené snídaně, které kopírují běžnou snídaňovou nabídku kaváren, ovšem v přísně vitariánské verzi. Velkým překvapením je klasická anglická snídaně, v níž vajíčka nahrazuje avokádo a díky zvláštní "esenci" chutná a voní téměř jako skutečná vajíčka, snad až na to, že jsou studená. Překvapivě výtečný je také vitariánský páreček s chutí čabajky či lehce pikantní slanina, ve skutečnosti zeleninové chipsy.
Chuťově vděčné jsou vitariánské sýry, třeba bylinkový fermentovaný sýr, připravený z kešú oříšků, para ořechů a probiotických kultur. Veganské sýry zdobí také rawfoodovou pizzu, která překvapí autentickou chutí i podobou. Skvělý je také mrkvový krém ochucený zázvorem a limetkou.
Gurmánské menu
Nejlepší způsob, jak poznat pestrou a rozmanitou škálu raw food kuchyně, představuje gurmánské menu za 295 korun, v jehož rámci se servíruje předkrm či polévka podle výběru hosta, malý quiche, čtvrtka pizzy a dezert opět dle výběru.
Zajímavostí podniku je otevřená prosklená kuchyně, díky čemuž mohou hosté sledovat kuchaře při přípravě jídla. A protože se jedná o kavárnu, v nabídce nechybí ani fantastické vitariánské dorty s velkým podílem čerstvého ovoce a oříšků.
Závěrem připomeňme, že MyRaw Café neslouží pouze veganům či vitariánům, ale všichni ostatní "všežravci" zde objeví množství zajímavých gastronomických podmětů a překvapivých chuťových kombinací. Třeba u jídel z české kuchyně, která bývají zařazena na denní menu.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.