Velkorysé prostory prosklené restaurace otevřené do prostorného nádvoří, které od jara do podzimu slouží jako zahrádka, kombinují moderní architektonické prvky se středověkou zástavbou. Příjemnou atmosféru elegantního podniku s profesionální obsluhou ovšem nejvíce zdobí mistrovská práce šéfkuchaře.
Na začátek krátký historický exkurz. Malostranský klášter augustiniánů, který založil Václav II., začal vařit slavné černé pivo již v roce 1352. Později zde fungovala oblíbená hospoda U Svatého Tomáše, ale pivo se vařit přestalo. Na počátku tisíciletí prošel komplex sedmi budov bývalého kláštera velkorysou rekonstrukcí a v roce 2009 byl otevřen luxusní hotel The Augustine s velmi ambiciózní restaurací.
Česká versus evropská
Ta ovšem dlouho nedokázala splnit svůj cíl a propracovat se mezi pražskou gastronomickou elitu, což bylo způsobeno mimo jiné také častou změnou konceptů a šéfkuchařů. Teď má ovšem nakročeno k úspěchu, neboť loni v létě dostal kuchyni na starost jeden z nejlepších českých šéfkuchařů Marek Fichtner, který předtím působil šest let v hotelu Kempinski. Jeho rukopis je znát.
Nabídku pokrmů připravených z velké míry ze sezonních surovin rozdělil do dvou částí – na elegantní evropskou kuchyni a moderní českou kuchyni. Nutno dodat, že obě části nejsou svým stylem nikterak vzdálené a je možné je bez obav kombinovat. A překvapivě zábavnější a pestřejší je česká část.
Duet z vepříka: konfitovaný bůček a dušené líčko, celerové pyré, hořčicový piškot 490 korun
Mušle svatého Jakuba, zázvorovo-koriandrové rizoto, limetková emulze 390 korun
Tatarák z farmářské svíčkové, bramborové rösti, biožloutek, křenová smetana, celozrnná topinka 360 korun
Filet z farmářské svíčkové, foie gras, lanýže, uzená bramborová kaše, chřest 880 korun
Tatarák s perníkem
Marek Fichtner je mistrem zajímavých polévek, v Kempinski se proslavil svou bílou tomatovou polévkou, a také jeho nové topinamburové cappuccino s výtečným kaštanovým donutem patří mezi příjemné zážitky. Z předkrmů nás potěšilo hned několik zajímavých specialit.
Z české sekce musíme vyzdvihnout unikátní, lehce nasládlou verzi tataráku, který se zde připravuje z jeleního masa, jež je dochucené perníkovou drobenkou a ozdobené marinovanými rozinkami. To je unikát, který nikde jinde v Praze nenajdete. Další delikatesou je výtečný třeboňský sumec s pevným a šťavnatým masem, servírovaný s lahodným pyré z pečeného tuřínu a máslovou omáčkou.
Duet z vepříka a křepelky
Další z předkrmů, který by hosté měli určitě vyzkoušet, je vepřový jazyk s velmi výraznou uzenou chutí, který je pro porovnání podáván s kouskem jazyka smaženého v japonské strouhance panko. Z hlavních jídel doporučíme vepřová líčka dušená na černém pivu, které pro restauraci připravuje prestižní minipivovar Matuška. Líčka jsou v nabídce od otevření restaurace, v nové podobě je na talíři doprovází konfitovaný bůček, kerblíkové pyré a hořčicový piškot.
Druhým tipem je výtečná křepelka připravená opět ve dvou verzích, a sice jako pečené stehýnko a grilované prsíčko s bramborovým pyré ochuceným lanýži a "květákem" romanesko. Ještě dodejme, že sezonní pokrmy se mění každé tři týdny, zatímco klasické menu se proměňuje čtyřikrát do roka.
Podívejte se, jak se v Augustine restaurantu připravuje kaštanový krém:
Video Ekonomu: Lahodná kaštanová polévka zpříjemní dlouhou zimu
Bílý Gala, rudý Springer
Potěšující je také skutečnost, že na vinné kartě restaurantu Augustine jsou v hojné míře zastoupena tuzemská vína, zvláště v kategorii bílých vín. V nabídce nechybí skvělá vína od Jaromíra Galy, proslulý ryzlink rýnský ze Sonberku či vína od Mádla či z Dobré vinice.
Rulandské bílé z Bzence i Michlovského Laurot. To jsou nejlepší vína roku - čtěte ZDE
Workshop v Liberci má naučit školní kuchařky vařit zdravěji - čtěte ZDE
Mezi červenými víny má velký prostor Josef Valihrach, který získal v minulých letech četná mezinárodní ocenění a patří k absolutní špičce tuzemských vinařů. Zvláštní pozornost zaslouží jeho cuvée cabernety a Merlot 2006. A vynikající je také Roučí od Jaroslava Springra, tedy nádherný ovocný pinot noir, na který se tento mimořádně talentovaný vinař z Bořetic ve své produkci zaměřil. Pokud chcete vyzkoušet zajímavé víno z Nového světa, ochutnejte argentinské Clos de los Siete 2010.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist