Francouzská kuchyně je oblíbená nejen u místních obyvatel, kteří si jídlo tradičně vychutnávají, ale i za hranicemi země galského kohouta. Požadavek zdejších šéfkuchařů přesto mnohé zvedl ze židle.

Na jídelní lístek totiž chtějí alespoň na jeden den v roce vrátit pečínku strnada zahradního a tak žádají, aby po určité období bylo lovení tohoto chráněného ptáka dovoleno. Obávají se, že jinak země přijde o jednu ze svých tradičních kulinářských specialit.

Ekologové a ornitologové se však postavili razantně proti. Argumentují tím, že za poslední desetiletí počet tohoto zpěvného ptáka klesl o třicet procent.

Podobně to vidí i ředitel České ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek. "Toto považuji za praxi nepatřící do 21. století, kdy dochází k velkému ohrožení přírody a kdy jsou vynakládány nemalé peníze na její záchranu," uvedl pro server IHNED.cz. 

Šéfkuchaři se naproti tomu obávají, že země kvůli zákazu lovu těchto ptáků přijde o jednu ze svých nejzajímavějších gastronomických pochoutek. Její příprava přitom nemá daleko k týrání zvířat. Po odchytu se strnadi vykrmují kukuřicí a ovsem, aby ztučněli, a zabíjejí se utopením v armagnaku. V kuchyních se připravují nejčastěji na grilu, poté se jedí pod ubrouskem - celí, včetně kostí.

Populace rapidně klesá

Strnad je malý zpěvný pták zhruba o velikosti vrabce. Evropská populace strnadů se za posledních 30 let zmenšila o 84 procent, proto jsou tito ptáci chráněni. Úbytek tohoto druhu pociťují ornitologové i na našem území. "U nás je situace kritická. Zbývá jen několik posledních párů," dodává Vermouzek.

Přes zákaz, který platí od roku 1999 podle ekologů jejich ilegální lov pokračuje a úřady nad pytlačením údajně přivírají oči. Podle odhadů ochránců přírody se ve Francii každoročně uloví na 30 000 strnadů.

Obavy z růstu černého trhu

"Legalizace tohoto požadavku by jistě vedla k rozvoji černého trhu. Nedovedu si totiž představit jakoukoli následnou regulaci odchytu strnadů," dodává Zdeněk Vermouzek. Kvůli kampani ekologů nedávno francouzské ministerstvo vnitra oznámilo, že bude od letoška vyžadovat přísnější dohled nad pytláky, kterým v případě odsouzení hrozí až rok za mřížemi a pokuta 15 000 eur (přes 400 000 Kč).

To ale přimělo k protiakci šéfkuchaře, kteří se rozhodli za právo servírovat strnady bojovat. K výzvě se připojili například slavní kuchaři Alain Ducasse, Alain Dutournier nebo Jean Coussau, kteří požadují, aby strnadi mohli být na jídelníčku alespoň jeden víkend v roce.

Strnadi nejsou jediným druhem, kterému kvůli oblibě v gastronomii hrozí vyhynutí. V Číně je takto ohrožen například luskoun krátkoocasý, ve Španělsku mladí úhoři.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist