"Karty nebereme, ale hotovost si můžete vybrat v bankomatu přímo v naší restauraci," dozvěděl se kdysi Gourmetguru při placení od číšníka ve známé argentinské restauraci. V podniku, kde biftek ze svíčkové stojí přes tisíc korun, filet mignon polovic a 300 gramů velkého bederního svalu prasátka přes tři stovky.

Specialitou této restaurace bývalo nejen argentinské hovězí maso, ale také velmi svérázný způsob placení útraty, který zahrnoval právě procházku k bankomatu za dveřmi. Nakonec tam od svého zvyku upustili a placení kartou umožnili, přesto hotovostní lobby získává na síle.

To, že za kachnu u Bansethů je třeba položit na stůl pět stokorun, se dá vysvětlit udržováním hodnot této bašty tradiční lidové gastronomie. Platit v hotovosti entrecote v Cafe de Paris je však bizarní, speciálně pokud je vás u stolu víc.

Optimalizace daní by měla mít svou hranici a tou by podle Gourmetgurua měl být servis zákazníkům. Gastronomie nekončí jen nalitím omáčky. Čech nakonec pochopí a vzhledem k tomu, že se tahle hospoda svým odporem ke kartám chlubí velkou cedulí už na vstupních dveřích (v češtině), zajde si na hovězí polité famózním sosem a lahvinku ne právě levného vína s pořádně naditou peněženkou.

O to překvapenější je však cizinec, když mu po dobrém obědě obsluha ceduli přeloží do angličtiny. "In Mostecka street there is cash mashine. Just five minutes from here." Nevěřícný pohled té důstojné Britky, kterým zírala na číšníka, říkal vše.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.

Zbývá vám ještě 0 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se