Na sedm desítek tuzemských minipivovarů přesune příští týden své nápoje na Střeleckou cestu pod pražským Královským letohrádkem. V  rámci třetího ročníku degustačního festivalu minipivovarů tu každý z nich nabídne dvě svá nejlepší piva.

Jak návštěvníkům chutná, si přijdou poslechnout majitelé pivovarů i sládci.

"Sládky na festival zveme hlavně proto, aby lidem představili nejen svůj pivovar, ale i své město či kraj. Stejně jako se Morava poznává přes víno, můžeme poznávat celou republiku přes pivo," vysvětlil prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Popularita i počet nejmenších pivovarů stále roste, v současnosti jich je podle Šuráně již zhruba 230.

 

Festival minipivovarů

KDY:

pátek 13. 6. 14.00 - 20.00

sobota 14. 6. 10.00 - 20.00

KDE:

na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, vstup je z Chotkových sadů

VSTUPNÉ:

350 Kč

Po jeho zaplacení obdrží každý návštěvník malou degustační sklenici spolu s detailním katalogem obsahujícím informace o jednotlivých výrobcích a nabízených pivech. Na místě pak může dle libosti neomezeně ochutnávat.

 

 

Přibližně polovinu nabízených piv bude představovat v tuzemsku nejrozšířenější kategorie ležáků, zbytek různé pivní speciály, na něž se nejmenší pivovary zaměřují.

"Je to zcela jiný festival než 99 pivních festivalů, poutí a různých akcí, které se dějí po celé republice," tvrdí Šuráň. Součástí přehlídky na Hradě totiž není ani zábava, ani jídlo. "I catering bude degustační, to znamená jenom na zahnání největšího hladu, případně smazání chuťových vjemů piva, které jste měli předtím," dodal.

Loni festival podle Šuráně navštívilo 2600 lidí, letos očekává srovnatelnou návštěvu. Přísná pravidla v areálu Pražského hradu neumožňují organizátorům prodej většího počtu vstupenek.

Malé restaurační pivovary nemohou velkým výrobcům konkurovat z hlediska množství vyrobeného piva a ceny. Snaží se proto zákazníky lákat na jiné pivo, než je v Česku i celosvětově nejrozšířenější světlý ležák. Díky malým vyráběným objemům mohou více experimentovat a vařit různé speciály či ochucená piva.

Stále větší část českých restaurací a zákazníků má o pivní speciality zájem. Vznikají také restaurace, které mají několik kohoutů, ze kterých čepují různé druhy piv, která často střídají, což ještě před několika lety bylo velmi neobvyklé.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist