Mýtus č. 1 – Pokojová teplota

Jednou z nejčastějších přetrvávajících chyb při servisu vína – a týká se to bohužel i restaurací – je teplota. Traduje se, že pro červené je vhodná takzvaná pokojová teplota, bílé zase musí být studené, takže klidně rovnou z ledničky.

Myšlenka tzv. pokojové teploty pro červené se formovala v 19. století, kdy v místnostech Francie či jejích největších trhů, viktoriánských sídlech Anglie, bývalo podstatně chladněji. V některých zemích je i dnes běžné, že se pokojová teplota pohybuje okolo 18 stupňů, ovšem u nás jsou obvyklejší hodnoty okolo 22 °C a více, v létě klidně přes třicet. A to červenému nesvědčí, dle typu vína je mnohem vhodnější nachladit jej na 14 až 18 °C.

Mladá lehčí červená jsou ideální v nižší části rozsahu; vína starší, plnější a vyzrálejší vyniknou blíže osmnácti. Běžné suché bílé by naopak nemělo mít 4–6 °C z ledničky, kdy jsou vůně poměrně zastřené, ale být o něco teplejší, 9–14 °C opět podle typu vína (od lehkých mladých po plnější, vyzrálá, ve dřevě školená).

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 80 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.