Tip

Jen málokterý z hostů odolá zdejšímu „signature“ dezertu v podobě vanilkové zmrzliny podávané s olivovým olejem a mořskou solí.

Z nabídky

Pečená chobotnice podávaná s teplým fazolovým salátem s rajčaty, feta sýrem a oreganem      265 korun

Pečená kachní játra „Foie gras“ s gratinovanými brambory, se sýrem „Reblochon“ a čerstvým tymiánem         255 korun

Filet z pražmy královské na pikantním salátku z manga, červené cibulky a koriandru       365 korun

Důraz na domácí prostředí a nadstandardní služby zaujme hned od prvních okamžiků. Potěší milá, neokázala atmosféra i osobní přístup, které od začátku slibují mimořádně příjemný kulinární zážitek. Začíná se chlebem s pečlivě vybranými, nefiltrovanými olivovými oleji z Řecka a Španělska, po kterých už přijde řada na předkrmy.

Středomořské fantazie

Je z čeho vybírat, neboť zdejší svěží a kreativní podoba středomořské kuchyně je plná nápadů, fantazie a barev. Zvláštní specialitou či spíše rukopisem šéfkuchařky je poměrně časté využití sýrů, které dají jídlům osobitý „šmrnc“. Třeba v případě geniální kompozice foie gras s výtečným sýrem Reblochon a gratinovanými brambory, což dokazuje odvahu i sebevědomí kuchaře, v našem případě výjimečně šéfkuchařky. Na první pohled odvážná kombinace je zvládnutá s naprostým přehledem.

Foie gras zde ovšem kombinují také se zelenou krémovou čočkou či sezonně s rebarborou a jahodami. Jídla ovšem nejsou překombinovaná a nechávají vyniknout kvalitní surovinu. Jeden z nejoblíbenějších pokrmů představují klasické mušle na bílém víně Mariniére, jež jsou na menu zařazené jako předkrm i jako hlavní jídlo.

Souznění jemných chutí

Z předkrmů doporučíme pečené krevety s dipem z pečeného lilku a omáčkou z červených paprik. Z hlavních jídel stojí za zkoušku třeba opečené mušle sv. Jakuba, podávané s bramborovou kaší a pomerančovou omáčkou, které potěší jak kvalitou surovin, tak kreativním nábojem. Některé pokrmy opouštějí pomyslnou hranici středozemního moře a posouvají se mnohem více na východ.

Filet z královské pražmy je totiž připraven s chilli a rybí omáčkou a servírován s mangovým salátkem s koriandrem, takže je spíše variací na thajskou kuchyni. Opět ovšem překvapí jemnou a příjemnou kombinací různých chuťových tónů, které se navzájem nepřebíjejí, ale navzájem spolu perfektně souzní.

Podívejte se, jak se v Olivě připravuje foie gras:

Restaurace Oliva

Nekonečně mnoho krevet

Každé poledne se v restauraci Oliva připravuje několik jídel z denní nabídky, které jsou napsané na zrcadle, například papardele s omáčkou z kozího sýra, bazalkou a kuřecím masem. Stálicí je naopak model neomezené večerní konzumace tygřích krevet za cenu 690 korun.

Krevety se nosí v porcích po čtyřech, a to hned v několika verzích, například krevety pečené na česneku, krevety s koňakovou omáčkou či krevety na thajském žlutém curry. Hosté mohou úpravy samozřejmě střídat a objednávat si krevety po celý večer.

Zbývá vám ještě 40 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se