Restaurace V Zátiší
Foto: V Zátiší
Restaurace V Zátiší byla jednou z prvních fine dining restaurací v metropoli. Vlajková loď gastronomického impéria Sanjiva Suriho však neusnula na vavřínech a stále představuje jeden z nejinspirativnějších podniků v Praze.
Tip

Z nabídky kreativně pojatých dezertů si zvláštní pozornost zaslouží především mrkvový koláč s citronovou zmrzlinou a v tandooru pečený ananas podávaný se zmrzlinou z pistácií.

Z nabídky

V tandooru pečené tygří krevety marinované v hořčici, mátovokoriandrové chutney

Srnčí filet, kaše z pečených brambor, lesní houby a mangold, pyré z máslové dýně, ostružinovomalinový jus

Tým pražské restaurace V Zátiší posílil v loňském roce nový šéfkuchař Petr Kunc, který má bohaté zkušenosti ze svých zahraničních misí. I když sedm let pracoval v Anglii (kde vařil také v restauraci Gordona Ramsaye) a rok strávil v exotickém Thajsku, rád pracuje s českou kuchyní, respektive s běžnými českými surovinami, kterým chce dát moderní, kosmopolitní podobu.

Mezi jeho specialitami se proto objevují takové kreace, jako je třeba kozí sýr podávaný s pyré z červené řepy ochucené křenem a doplněný mangozázvorovou omáčkou. Je to vtipné, kreativní a chutné. A také nádherně prezentované na talíři.

Jak se vaří srdcem

Kunc totiž patří k zastáncům tzv. art kuchyně, která je plná emocí, neboť kuchaři se snaží vložit do svých receptů srdce a vyjádřit tak, že vaření není jen rutina, ale živý proces, jehož nedílnou součástí je hra se zákazníkem a snaha o jeho neustálé překvapování.

Ve stejném duchu probíhají i návštěvy hostujících michelinských šéfkuchařů, kteří do Zátiší přijíždějí několikrát do roka a pokaždé s sebou přivážejí malou kulinární revoluci. Na konci loňského roku zde předváděl své umění špičkový michelinský kuchař z Mallorky Tomeu Caldentey, který fascinoval návštěvníky fantastickým lanýžem z chobotnice či kreativně pojatou tapiocou, jež na menu také zůstala. Ale pojďme zpátky ke stálé nabídce.

Jednou z jarních novinek bude vepřový bůček připravený z černého sicilského prasátka, které žije v lesních ohradách a je krmené výhradně žaludy. Kombinace špičkové suroviny a “tajného” receptu na unikátní marinádu, v níž bude maso naložené jeden den, ale i samotné 15 hodin dlouhé vaření metodou sou-vide garantuje mimořádný kulinární zážitek.

Jeho intenzitu zvýší také originální příloha, tedy již zmíněná tapioca připravená v červeném víně s artyčoky. Další ukázkou „artové“ kreativity je třeba lahodný a šťavnatý srnčí filet, podávaný s kaší z pečených brambor, lesními houbami a šťávou z malin a ostružin. Opět velmi povedená chuťová kombinace.

Indické pokušení

Při představování menu V Zátiší však nemůžeme zůstat pouze u umění Petra Kunce, neboť zdejší kuchyni sdílejí dva šéfkuchaři. Tím druhým je indický šéfkuchař Mahavira Kanswala, jehož speciality si získaly spousty nadšených příznivců a mnoho hostů chodí do Zátiší již jen na indickou kuchyni.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 50 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.