Česká metropole se pozvolna řadí mezi standardní evropská velkoměsta, v nichž se dobře jí a kde si i nároční a zkušení hosté mohou vybírat z desítek kvalitních restaurací. Podobně je tomu ale v celém Česku. Současně je možné vysledovat řadu nových gastronomických trendů, které dokazují dlouhodobé zlepšení tohoto významného ekonomického segmentu.

1. Čerstvé mořské ryby

Ještě před pár lety byla čerstvá mořská ryba předraženou a téměř nedostupnou surovinou, kterou si mohlo dovolit jen pár nejlepších podniků v metropoli. Dnes je to povinnost pro každý slušný podnik. Spousta restauratérů si nechává vozit ryby a plody moře přímo na objednávku - v noci je rybáři chytí, ráno je naloží třeba v Terstu do dodávky a večer se z nich vaří v Praze.

Tuto metodu praktikují desítky restaurací, ať už je to skvělá italská restaurace Vino di vino či oblíbená balkánská krčma Luka Lu, kterou provozuje ostřílený restauratér Veso Djorem a kam se chodí především na úchvatné chobotnice pečené ve zvláštním hrnci - takzvaně "pod pekou".

Ale příkladů je mnohem více, například belgická restaurace Les Moules má vlastního rybáře, od kterého třikrát týdně vozí čerstvé mušle. A protože na velký výběr čerstvých ryb začala klást důraz také síť Makro (seženete zde lahodné dorády či mořské vlky téměř za ceny pstruhů), čerstvé mořské ryby se stávají dostupným gurmánským hitem pro všechny.

Zbývá vám ještě 80 % článku
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se