Chuť polotmavé čtrnáctky Ušák ladil sládek Petr Krpec se svými kolegy v Městském pivovaru Štramberk na Novojičínsku několik měsíců. Cílem bylo dosáhnout ideální kombinace chuti piva s chutí a vůní koření oblíbené místní pochoutky.
"Poměr koření je výrobní tajemství každého pekaře štramberských uší, jeden z těchto pekařů nám koření dodává, takže já můžu říct maximálně složení: to je v podstatě skořice, badyán, hřebíček, anýz, nové koření a zázvor," řekl Krpec.
Pivo Ušák se sice začalo prodávat jako vánoční speciál, návštěvníci Štramberka jej ale budou moci ochutnat celoročně.
Pivovarský dům v Ostravě připravil na nadcházející dny pro hosty restaurací Hobit club a U Skákavého poníka Týden vánočních speciálů. Kromě vlastní tmavé čtrnáctky Blackdog bude na čepu dalších sedm pivních speciálů ze spřátelených podniků z Moravy a Slezska.
"Ochutnat tolik vánočních speciálů najednou nemá člověk běžně šanci. Před pár týdny jsme měli úspěšnou akci s minipivovary, tak se vyloženě nabízelo uspořádat něco takového na Vánoce," řekl majitel Pivovarského domu Jiří Štverka.
Mezi čepovanými pivy budou polotmavá čtyřiadvacítka Štědrok z Vojkovic na Frýdecko-Místecku, osmnáctistupňový Vánoční speciál Červený Kohut z pivovaru Kohutka ve Vyšních Lhotách rovněž na Frýdecko-Místecku nebo Vánoční jubilejní speciál o 15,22 stupně z Břeclavi.
První pivní extraliga vybrala nejlepší ležák, stal se jím Radegast Premium - čtěte ZDE
Matuška z Broum nebo šťáhlavský Radouš. 5 minipivovarů v Česku, které je dobré znát - čtěte ZDE
Zřejmě pouhé dva dny - 24. a 26. prosince - budou moci hosté pivovaru v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku ochutnat výroční rumovou desítku, kterou pivovarníci navařili k desátému výročí vzniku pivovaru.
"Schválně jsme uvařili slabší pivo. Je do něj nalitý rum, takže je těžké říct, jak silné nakonec bude. Třeba člověk vypije dvě piva a bude mít dost," řekl majitel pivovaru Vít Lanča.
Sládek pivovaru Franc Marek Pietoň už tradičně na vánoční sezonu připravil světlou dvanáctku Re s vločkami pravého zlata. "Letos je o ni opravdu velký zájem. Už jsem plnil asi 800 lahví," řekl.
Končí absolutní nadvláda českého ležáku. Vaří se ho míň, rostou nové pivní styly - čtěte ZDE
Řezaná piva jsou zvrhlost. V Jihlavě vás naučí uvařit si třeba Ignáce - čtěte ZDE
Pivovar na ostravském Zámku Zábřeh opět prodává polotmavou kaštanovou třináctku. "Pivo s výtažkem z jedlých kaštanů vaříme letos na svátky potřetí. Je to chuť, která se pojí k Vánocům," řekl manažer Radovan Koudelka.
Vánoční speciály připravily i další minipivovary: U Komárků v Rohově na Opavsku nabízejí jantarovou šestnáctku, ostravský pivovar Garage tmavou medovo-mandlovou třináctku a pivovar v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku polotmavý šestnáctistupňový speciál typu bock nazvaný Valašský cap.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist