Máte slabost pro rum? Pak vás potěší, že se chystá oslava karibského rumu. Už příští týden, konkrétně v pátek 26. 4. na Novoměstské radnici na Karlově náměstí v Praze odstartuje první ročník Rumfestu. Nabídne především úžasnou cestu světem karibských rumů. K ochutnání jich tu bude přes sto padesát a organizátor akce navíc slibuje vskutku příznivé testovací ceny.

K tomu přidejte ukázky práce výběru českých barmanů ve finále mixologické soutěže nebo několik zajímavých seminářů o rumu s lidmi, kteří mu rozumí (o chystané afterparty nemluvě). Na vše, co o rumu chcete vědět, se budete moci zeptat například nestora londýnské barové scény a zároveň rumového ambasadora Iana Burrela. Vyzkoušejte si už teď, co vše o rumu víte nebo nevíte, v našem testu:

Odkud pochází cukrová třtina, základní surovina pro výrobu rumu?

Z Karibiku
Z jižní Itálie
Z Papuy Nové Guinee

Na pravidelný příděl rumu měli britští námořníci nárok do roku...

…1929
...1945
...1970

Podle způsobu výroby se rum dělí na klasický a zemědělský (agricola)? Pro ten je typický, že se...

… vyrábí ze šťávy získané přímo z cukrové třiny.
...vyrábí z melasy, sladkého sirupu zbývajícího po zpracování třtiny na cukr.

Má výroba rumu má v Karibiku jasně daná pravidla, podobně jako výroba koňaku nebo whisky?

Ano.
Ne.

Andělská daň, tedy podíl rumu, který se při zrání každoročně odpaří, tvoří v Karibiku asi...

...5 procent objemu.
...8 procent objemu.
...12 procent objemu.

O jakém časovém horizontu je řeč, když se mluví o nejstarších rumech?

Stáří rumů jen zřídka překračuje 20 let.
Stáří rumů jen zřídka překračuje 30 let.
Stáří rumů jen zřídka překračuje 40 let.

Solera systém je...

způsob skladování stejně starého rumu, při kterém se sudy skládají do vysokých pyramid
způsob míchání rumů. Z „nejstarších“ sudů se plní do lahví zhruba desetina obsahu, doplní se mladším rumem a nechá se dál zrát
způsob označování stařených tmavých rumů

Co je to dunder?

Destilační kolona určená speciálně pro výrobu rumu.
Zbytek z předchozí destilace, který se může používat pro nastartování fermentace v kádích.
Speciálně šlechtěné kvasinky, které se přidávají do melasy při řízené fermentaci, která umožňuje lépe ovlivňovat chuť budoucího rumu.

Mezi rumové kokteily rozhodně nepatří...

...mojito
...caipirinha
...cosmopolitan.


 

ZKONTROLOVAT

Pozn.: Správné odpovědi se po zkontrolování podbarví zeleně.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist