Tuzemák je v Česku jednička v prodeji lihovin. Je to české specifikum, které kromě rakouského a německého Strohu nemá v Evropě obdoby. Prodává se ho tolik, že ho každý obyvatel Česka včetně kojenců musí ročně spotřebovat alespoň litr.
Jeho kvalita z velké části závisí na vstupních surovinách. Tou základní je líh, který (navzdory všeobecně uznávané definici tuzemáku jako rumu vyrobeného z bramborových slupek) se z brambor nevyrábí. V současnosti české lihoviny takřka výhradně využívají jako surovinu melasu, tedy odpad po zpracování cukrové řepy, nebo obilí. Líh s cukrové řepy přitom jednoznačně vede.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.