Tuzemák je v Česku jednička v prodeji lihovin. Je to české specifikum, které kromě rakouského a německého Strohu nemá v Evropě obdoby. Prodává se ho tolik, že ho každý obyvatel Česka včetně kojenců musí ročně spotřebovat alespoň litr. 

Jeho kvalita z velké části závisí na vstupních surovinách. Tou základní je líh, který (navzdory všeobecně uznávané definici tuzemáku jako rumu vyrobeného z bramborových slupek) se z brambor nevyrábí. V současnosti české lihoviny takřka výhradně využívají jako surovinu melasu, tedy odpad po zpracování cukrové řepy, nebo obilí. Líh s cukrové řepy přitom jednoznačně vede.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se